Dogovor za spas planete
11.12.2011 Durban

Dogovor za spas planete

Dogovor za spas planete
Predstavnici Ujedinjenih nacija danas su prvi put postignli dogovor koji će primorati sve najveće zagađivače da preduzmu mere kako bi se usporio trend globalnog zagrevanja.

Dogovor je postignut na konferenciji UN o klimatskim promenama, posle višegodišnjih uzaludnih napora da se uvedu međunarodna, zakonski obavezujuća pravila koja će poštovati sve zemlje - ekonomije u usponu, poput Kine i Indije, kao i bogate zemlje, poput SAD.

Predstavnici 194 zemlje saglasili su se, na konferenciji u Durbanu, da počnu razgovore o novom sporazumu koji bi obavezivao sve zemlje da ograniče emisiju štetnih gasova koji stvaraju efekat staklene bašte.

Sporazum bi stupio na snagu najkasnije 2020. godine, prenele su agencije.

Dogovoreno je i formiranje tela koja će prikupljati i raspodeljivati desetine milijardi dolara namenjenih za pomoć siromašnih zemljama da bi sprovodile mere za smanjenje globalnog zagrevanja.

Britanski ministar za energiju i klimu Kris Hjun izjavio je da je dogovor rezultat "velikog uspeha evropske diplomatije".

"Uspeli smo da navedemo velike emitere, poput SAD, Indije i Kine, na put koji će obezbediti sveobuhvatni globalni sporazum", ocenio je on.

autor: MP izvor: Tanjug/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side