Dogovor Putina i Erdogana menja dinamiku odnosa snaga u Siriji
23.10.2019 Beograd

Dogovor Putina i Erdogana menja dinamiku odnosa snaga u Siriji

Dogovor Putina i Erdogana menja dinamiku odnosa snaga u Siriji Foto: Beta / AP
Dogovor predsednika Rusije i Turske, Vladimira Putina i Redžepa Tajipa Erdogana, o kontroli nad severoistokom Sirije uz granicu s Turskom zacementirao je ulogu Rusije kao glavne sile u Siriji i pojačao njen značaj na Bliskom istoku, dok slabi uticaj SAD, ocene su svetskih medija koje prenosi Radio slobodna Evropa (RSE).

Tokom maratonskog sastanka Putina i Erdogana postignut je, kako je rečeno, "istorijski" dogovor o vojnoj akciji protiv Kurda na severu Sirije, navodi BBC.

Dogovor je u suštini, ocenjuje britanski servis, podelio vojnu kontrolu nad regionom između Rusije i Turske, popunjavajući prazninu nastalu iznenadnim povlačenjem američkih vojnika po nalogu predsednika SAD Donalda Trampa.

Turska je posle povlačenja trupa SAD sa severoistoka Sirije pokrenula ofanzivu protiv snaga sirijskih Kurda, koje smatra terorističkom grupom. Posle toga, navodi BBC, Turska i Rusija su imale trupe u oblasti oko granice, a prema novom dogovoru, zajednički će patrolirati uz granicu, čime je promenjena dinamika odnosa snaga u toj oblasti.

Dogovor je postignut uoči isticanja primirja između kurdskih boraca i turskih snaga, sklopljenog uz posredovanje SAD.

Kurdske Narodne zaštitne jedinice su saopštile da su ispunile uslove primirja, a prema novom dogovoru Turske i Rusije, kurdski borci su dobili dodatno vreme za povlačenje. Od podneve u sredu, kurdski borci će imati 150 sati da odu iz takozvane "sigurne zone" – pojasa dubokog 30 kilometara od granice Turske i Sirije.

Dogovor iz Sočija će zapečatiti uticaj Rusije i Turske u Siriji, s prazninom koja je ostala odlaskom američkih trupa posle naloga predsednika SAD Donalda Trampa, ocenjuje Asošiejtid pres.

Putin i Erdogan su objavili dogovor posle šest sati razgovora i razmatranja mapa Sirije, ukazuje AP, dodajući da će ishod transformisati mapu severoistoka Sirije, ostavljajući Tursku s isključivom kontrolom jednog dela na sredini granice, dok će ostatak kontrolisati Turska, Rusija i sirijska vlada.

U pojas 30 kilometara od granice odmah će ući snage ruske i sirijske vlade kako bi osigurale da se kurdski borci povuku iz te oblasti, a kada istekne rok od 150 sati, rusko-turske snage će patrolirati u pojasu od 10 kilometara od granice.

Turska će zadržati kontrolu u središnjem delu granice dugom 120 kilometara i dubokom 30 kilometara koji je zauzela u invaziji posle 9. oktobra, navodi AP, ukazujući da su se s te teritorije povukli kurdski boci prema uslovima primirja kojem su posredovale SAD. Ankara planira da tamo razmesti većinu od 3,6 miliona sirijskih izbeglica.

Dogovor Putina i Erdogana je zacementirao uloge Rusije i Turske kao glavnih stranih aktera u sirijskom sukobu, s ojačanom pozicijom Moskve pošto je Tramp ranije ovog meseca najavio povlačenje američkih trupa sa severa te zemlje, ocenjuje agencija Frans pres, dok Rojters ističe da dogovor podvlači vrtoglave promene u Siriji od Trampove najave.

Dogovor se smatra dobrom vešću za Ankaru i lošim ishodom za kurdske snage, a takođe cementira novu ulogu Moskve kao primarne sile na Bliskom istoku dok opada uticaj SAD u regionu, takođe ocenjuje Gardijan.

U pograničnoj zoni će, objašnjava britanski list, sada biti turske snage, sirijski pobunjenici i vojnici Asadovog režima, dok će Rusijom biti jedina sila koja će pregovarati među njima.

Erdogan je u obraćanju novinarima s Putinom posle razgovora pozdravio sporazum kao "istorijski dogovor". Ankara će biti zadovoljna što je Moskva ubedila Damask da prepusti kontrolu nad delom teritorije na severoistoku. Zauzvrat, dodaje Gardijan, Moskva je izgleda dobila obećanje Turske da će Ankara poštovati sirijski suverenitet i teritorijalni integritet.

Sastanak predsednika Rusije i Turske je delovao kao kulminacija višegodišnje Putinove strategije da iskoristi podele na Zapadu kako bi izgradio bliže veze sa Turskom – članicom NATO-a i ključnim saveznikom SAD – i poveća uticaj Moskve na Bliskom istoku, ocenjuje Njujork tajms.

Razgovori su takođe istakli gubitak američkog uticaja u danima otkad je Tramp naredio povlačenje američkih trupa sa severoistoka Sirije, ističe liberalni njujorški list.

S druge strane, s neodlučnim pristupom SAD i Zapadne Evrope u Siriji, Rusija sad poručuje da se, mada nema ekonomsku moć Zapada, može računati na njenu reč.

Putin i Erdogan su šest sati razgovarali kako će oni i drugi regionalni akteri podeliti kontrolu nad Sirijom, zemljom razorenom osmogodišnjim građanskim ratom. Pregovori su, ističe Njujork tajms, završeni Putinovom pobedom – ruske i turske trupe će zajednički kontrolisati veliki prostor bivše kurdske teritoje na severu Sirije, što cementira brzo širenje ruskog uticaja u Siriji nauštrb Vašingtona i njegovih bivših kurdskih saveznika.

Dok je Tramp doveo u pitanje američka savezništva i razmeštanje snaga širom sveta, Rusija kao i Kina, pokazuje mišiće, željna da popuni vakuum koji su ostavile izolacionističke SAD, ocenjuje list, dodajući da je Putin postao dominantna snaga u Siriji i glavna uticajna sila šire na Bliskom istoku.

I sve je očiglednije da će Rusija biti arbitar ravnoteže snaga u Siriji. Taj status je, kako navodi list, pokazan brzo organizovanom posetom Erdogana i sastankom u Putinovoj rezidenciji u Sočiju. Dok se SAD povlače, Rusija je bila ta čiji je pristanak bio potreban Erdoganu da bi konsolidovao i povećao dobitke u ofanzivi koju je pokrenuo posle odlaska američkih vojnika.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side