08.01.2017 Beograd

Dodik za RTS: Možemo mirno da se raziđemo ako se dogovorimo

Dodik za RTS: Možemo mirno da se raziđemo ako se dogovorimo Foto: Medija centar
Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je večeras, uoči proslave Dana RS 9. januara da je Bosna i Hercegovina zemlja koja nema šanse da uspe i da je rešenje u mirnom razlazu po entitetskim linijama.

On je za Radio televiziju Srbije rekao da sutra, na proslavi u Banjaluci, neće tržiti održavanje referenduma o tom pitanju dodavši da je održavanja referenduma "sasvim legitimno".

Upitan gde vidi rešenje za tenzije na liniji Sarajevo - Banjaluka, Dodik je odgovorio: "U razlazu. Mirnom razlazu". "Ova Bosna je zemlja koja nema šanse da uspe. Mislim, to samo ovi idealisti koji dolaze sa strane i pokušavaju da naprave neki koncept od države. Po čemu BIH mora da bude? Zašto? U čemu je problem? Zašto to mora da bude?", upitao je Dodik.

Prema njegovim rečima, najbolje rešenje za BIH je miran razlaz po entitetskim linijama.

"Zasniva se (BIH) isključivo na idealizmu muslimana u BIH koji kao, navodno, hoće neku svoju veliku državu. Pa, nemaju šanse. Idealizam se odnosi na to da oni nama ne mogu da spreče ovde u Banjaluci ništa što mi želimo da obeležavamo", naveo je Dodik.

On je zapitao i "po čemu je to BIH, kao njihova država, muslimanska, ovde prisutna u Banjaluci".

"Ni po čemu. Prema tome zašto bi se robovalo BIH? BIH ako ima pameti, a ja pokušavam da to bude dominantan naš proces, to je da se mirno raziđe na entitetskim linijama. Postavimo linije državne i na taj način, onaj, rešimo, a onda da se usmerimo na saradnju", dodao je Dodik.

Upitan da li govori o novom referendumu, on je odgovorio: "Pa, ako se to dogovorimo sa ostalima da se mirno raziđemo. Pa, naravno može uvek. I referendum je dobra stvar".

Na pitanje da li će da traži referendum, predsednik RS je odgovori da to sutra neće uraditi.

"Sasvim je legitimno (održati referendum)... Mislim, sutra ne. Ali ovih dana, mi razmišljamo, naravno u ovoj godini. Mi želimo svake godine da održimo jedan referendum koji će nas približiti jačanju naših institucionalnih i državnih prava", rekao je on.

autor: MŽ izvor: Beta/RTS
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw