Dodik: Republika Srpska biće država
03.10.2014 Banjaluka

Dodik: Republika Srpska biće država

Dodik: Republika Srpska biće država
Milorad Dodik najavio je reformu entitetskog Ustava, koja će primarno podrazumevati odbranu nadležnosti Republike Srpske.

"Ključno pitanje reforme Ustava Republike Srpske odnosiće se na pitanja lociranja i odbrane nadležnosti koje RS ima", rekao je Dodik u Banjaluci na savetovanju Oktobarski pravnički dani.

Prema njegovim rečima, u novi Ustav RS trebalo bi da bude ugrađena i klauzula prema kojoj se nametnute odluke Visokog predstavnika u BiH mogu primenjivati samo ako to odobri parlament RS.

"Za sprovođenje ove klauzule potrebne su snažne institucije - parlament i Vlada RS i snažna volja naroda", ocenio je Dodik.

Navodeći da će reforma entitetskog ustava biuti obavljena iduće godine i da će izazvati reakcije, on je konstatovao da "pravnici u RS ne treba da se boje, kao što se ni on ne boji svakoga".

"Vaše je da mi pomognete u tome kako koncipirati najbolji pravni tekst Ustava Republike Srpske. Mi ne dižemo nikakve revolucije, već branimo stečene nadležnosti i pravo Republike Srpske", kazao je Dodik.

On je još rekao da treba razmotriti načine na koje RS može tužiti visoke predstavnike pravosuđu njihovih zemalja za kršenje međunarodnog prava, dodavši da se od toga neće odustati.

Dodik je konstatovao da RS nije država, ali da je politika koju on zagovara da RS bude "što manje entitet, a što više država".

Dekan Pravnog fakulteta u Banjaluci VItomir Popović poručio je da će Republika Srpska "biti država, bez obzira da li se to nekom sviđa".

"Mi nastojimo da damo naš doprinos izgradnji i razvoju Republike Srpske, kako se to od nas kao pravnika očekuje", kazao je on.

U Banjaluci se održava savetovanje Oktobarski pravnički dani, kojem prisustvuju pravnici iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije, Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Njemačke i Rusije.

autor: VS izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja