06.01.2017 Banjaluka

Dodik: Očekujem da srpski pripadnici Oružanih snaga BiH učestvuju u defileu

Dodik: Očekujem da srpski pripadnici Oružanih snaga BiH učestvuju u defileu Foto: Medija centar
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodika izjavio je da očekuje da srpski pripadnici u Oružanim snagama BiH učestvuju u obeležavanju 9. januara, Dana RS, iako o tome ne postoji konsenzus Predsedništva BiH.

"Očekujem da vidim postrojen Treći Republika Srpska puk na smotri koja će se održati na Trgu Krajine", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je kazao da srpski predstavnici u Oružanim snagama BiH "možda neće šetati čitavom ulicom, ali će biti postrojeni na Trgu Krajine kao i vojni orkestar".

Predsednik RS je posle sastanka s episkopom banjalučkim Jefremom optužio "političko Sarajevo" da daje najveći doprinos "urušavanju i minimalnog poverenja Srba u Bosnu i Hercegovinu".

Dodik je pitao zašto bi RS bila deo BiH ako joj se oporava da slavi svoj dan, dodavši kako je RS deo BiH samo zato što to mora.

Prema njegovim rečima, "Srbi su okupljeni u državi koja se zove RS, afirmišući svoja prava".

"Naravno da oko sebe imamo i neprijatelje koji su oličeni u 'političkom Sarajevu', koji pokušavaju od početka da devastiraju ulogu RS, ali s tim moramo da živimo. Ali, nije važno šta oni hoće, da li hoće da vide predsednika Srbije Tomislava Nikolića i Treći puk, već šta mi hoćemo. Mi ostajemo pri tome da obeležimo 9. januar kao Dan RS", naveo je on.

Prеdsеdništvо BiH nа vаnrеdnој sеdnici nije donelo odluku o učestvovanju srpskih predstavnika u Oružanim snagama BiH (Trećeg RS pešadijskog puka) u obeležavanju 9. januara, Dana Republike Srpske.

Prеdsеdаvајući Prеdsеdništvа BiH Мlаdеn Ivаnić prеdlоžiо је pоtpunо učеšćе Тrеćеg pеšаdiјskоg RS pukа Оružаnih snаgа BiH u аktivnоstimа u vеzi s Dаnоm Rеpublikе Srpskе, dоk је bоšnjаčki člаn Prеdsеdništvа Bаkir Izеtbеgоvić biо prоtiv bilо kаkvе upоtrеbе pripаdnikа Оružаnih snаgа BiH u tim аktivnоstimа.

Ministarka odbrane BiH Marina Pendeš odobrila je učešće Vojnog orkestra u obeležavanju Dana RS, ali su zvaničnici RS tražili da se odobri učešće u proslavi celom Trećem pešadijskom RS puku Oružanih snaga BiH.

autor: MŽ izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw