Dodik: Konfederalno uređenje ili unija za opstanak BiH
05.10.2014 Banjaluka

Dodik: Konfederalno uređenje ili unija za opstanak BiH

Dodik: Konfederalno uređenje ili unija za opstanak BiH Foto: Beta
Predsednik Republike Srpske, Milorad Dodik izjavio je večeras da je ostanak Republike Srpske u Bosni i Hercegovini (BiH) moguć samo u okvirima konfederalne BiH ili unije dve ili tri republike.

"Ono što mislim da je minimum gde možemo ostati u okviru Bosne i Hercegovine je konfederalno uredenje BiH ili čak unija dve-tri republike ili države", izjavio je Dodik gostujući u Dnevniku televizije Republike Srpske.

"To je jedini spas koji stranci žele da vide, a to je nekakav teritorijalni integritet BiH. Svaka vrsta centralizacije ne dolazi u obzir", naglasio je Dodik.

Prema njegovim rečima, Srpska je na evropskom putu, ali ne smatra Evropu jedinom alternativom.

"Zato je potrebno organizovati razgovore i održavati kontakte sa svima. Veoma je legitimna Rusija, ona ima svog predsednika, ima potencijal. To što neki bezbednosni i politički krugovi na zapadu misle da se treba obračunati sa Rusijom - to je neka druga priča. U njoj ne moramo mi da učestvujemo po svaku cenu i da prihvatimo tako nešto", rekao je predsednik RS.

Dodik je napomenuo da, za razliku od predstavnika zapadnih zemalja, Rusija nikada nije politički uslovljavala Republiku Srpsku.

"Ja veoma uvažavam i Evropsku uniju, i Britaniju i Francusku, i Nemačku, a posebno uvažavam i Rusiju. Moram da priznam da nikada u razgovorima sa bilo kojim ruskim čovekom nisu imali političke zahteve", rekao je Dodik.

autor: VV izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja