Referendum: 99,79 odsto građana reklo "za" (FOTO)
25.09.2016 | 15:50h ► 22:53h Banjaluka

Referendum: 99,79 odsto građana reklo "za" (FOTO)

Referendum: 99,79 odsto građana reklo "za" (FOTO) Foto: Beta/AP
Predsednik Republičke komisije za sprovodjenje referenduma o Danu Republike Srpske Siniša Karan izjavio je u nedelju uveče da još nema zvaničnih podataka o izlaznosti, a da njegova najnovija procena govori da je na birališta izašlo 59 do 60 posto gradjana s pravom glasa.

On je na poslednjoj konferenciji za novinare u Banjaluci rekao je da je sa obradjenih 71,09 glasačkih mesta, na kojima je glasalo 425.715 glasača, broj onih koji su podržali da se Dan RS nastavi slaviti 9. januara 99,79 posto.

Karan je najavio da će prve preliminarne podatke o izlaznosti na referendum i rezultatima referenduma imati sutra u 12 sati.

 

Glasačka mesta zatvorena u 19 sati

U Republici Srpskoj u 19 sati zatvorena su glasačka mesta, na kojima su se građani na referendumu izjašnjavaju da li žele da se 9. januar i ubuduće obeležava kao Dan Republike u RS.

Glasačka mesta bila su otvorena jutros od 7.00 sati.

Pravo glasa u RS ima 1.219.399 građana i oni su se izjašnjavali na oko 1.900 glasačkih mesta.

Predsednik Republičke komisije za sprovođenje referenduma u Republici Srpskoj Siniša Karan izjavio je da je do 17 sati na referendum o Danu RS izašlo 624.190 građana s pravom glasa, odnosno 51,17 posto.

On je rekao da se ti podaci odnose na 94,08 posto glasačkih mesta, koja obuhvataju 93,90 posto svih registrovanih glasača u RS.

Karan je kazao da u poslednji izveštaj o izlaznosti nisu uključeni glasovi na nepotvrđenim listićima i glasovi na biračkim mestima u predstavništvima RS u inostranstvu.

On je rekao da je najveća izlaznost na referendum građana distrikta Brčko, 63,77 posto, koji nisu mogli glasati na teritoriji disktrikta zbog toga što je supervizor za taj grad zabranio referendum, već u Donjem Žabaru i na području Bijeljine.

Na referendum je najmanje građana izašlo u Brodu, Derventi i Srebrenici.

Karan je ponovio da do sada nije bilo nepravilnosti u glasanju niti bilo kakvih bezbednosnih problema.

U Banjaluci je do 17 sati na birališta izašlo 46,36 posto birača, u Bijeljini 38,7 posto, Prijedoru 37,64 posto, Zvorniku 50,17 posto, Trebinju 53,8 posto i u Doboju 41,5 posto birača.

Predsednik Republičke komisije za sprovođenje referenduma je najavio da će sledeći izveštaj o izlaznosti na birališta biti večeras u 21 sat, a ne, kako je ranije najavljeno, u 19 sati.


Premijerka RS: Referendum je uspeo, idemo u izmene Zakona o praznicima

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je večeras da je referendum o Danu Republike uspešan, jer je prema podacima od 17 sati na birališta izašlo više od 51 posto građana s pravom glasa.

"Na osnovu preliminarnih rezultata možemo da kažemo da imamo jedan uspešan dan, dan kada je RS pokazala svoj demokratski kapacitet, što i jeste bio glavni cilj", rekla je Cvijanovićeva na večerašnjoj konferenciji za novinare u Narodnoj skupštini RS u Banjaluci.

Ona je dodala da će izlaznost biti još veća, kada stignu konačni rezultati sa biračkih mesta.

Cvijanovićeva je kazala da je bitno što su obezbeđene pretpostavke za mirno i dostojanstveno izjašnjavanje građana, ističući da je "jako ponosna što je prvi referendum u RS upotpunosti uspeo".

Govoreći o narednim koracima, pošto budu objavljeni konačni rezultati referenduma, premijerka RS je rekla da će se ići u izmenu Zakona o praznicima u delu koji se odnosi na brisanje obaveznosti proslave Dana Republike za one građane ovog entiteta BiH koji se ne mogu identifikovati s tim praznikom.

"Svi oni građani RS koji se ne mogu identifikovati s tim praznikom, neće biti obavezni ni da ga proslavljaju. Smatramo da na taj način ispunjavamo sve ono što je od nas traženo", pojasnila je Cvijanovićeva.

Referendum je, kazala je ona, održan kako bi se istovremeno čuo stav građana RS, koji su "dali odgovor da žele da proslavljaju 9. januar kao Dan Republike".

Prema njenim rečima, vlada i građani RS su opredeljeni za miran život, za toleranciju i koegzistenciju u složenoj državi BiH, koja je puna problema, kao i za zajedničku izgradnju budućnosti, znajući koliko su važni mir i stabilnost.

Cvijanovićeva je još ocenila da su iz današnjeg dana "svi u BiH naučili lekciju da zajednički život podrazumeva uzajamno poštovanje".

"Vlada RS je u potpunosti opredeljena da poštuje svakog svog građanina", naglasila je ona, dodavši da RS mora da bude "demokratska i otvorena za svakoga ko u njoj živi, bez obzira obzira da li je drugačiji".

Vlasti RS su odlučile da sprovedu referendum o Danu republike i pored toga što je Ustavni sud BiH 17. septembra zabranio održavanje referenduma.

Ustavni sud BiH je 26. novembra prošle godine naložio Narodnoj skupštini RS da izmeni Zakon o praznicima, ocenivši da je proslava Dana RS 9. januara neustavna i diskriminatorska po građane ovog entiteta BiH koji nisu Srbi i pravoslavci, jer se tada slavi i krsna slava RS - Sveti arhiđakon Stefan.

 

Dodik: Neće Izetbegović odrediti datum nastanka RS

Predsednik RS i lider SNSD Milorad Dodik rekao je danas na Sokocu da Republika Srpska danas piše istoriju i da je 25. septembar važan istorijski dan za Srpsku.

"Mi branimo svoj dan, Dan državnosti Republike Srpske i ne diramo nikoga. Deveti januar je sveti dan za Republiku Srpsku sve ove godine. Mi danas potvrdujemo da neće Bakir Izetbegović i stranci odredivati datum nastanka i rodenja naše Republike Srpske", istakao je Dodik na predizbornoj tribini SNSD-a na Sokocu.

On je, kako su prenele Nezavisne, rekao da građani Republike Srpske danas imaju sjajnu priliku da potvrdite jedinstvo.

"Naš odgovor danas je referendum i mi danas pišemo našu istoriju. Nisam izabran da bih se bojao i da bih bio prepadnut. Uvijek sam znao kako treba braniti vrijednosti Republike Srpske i srpski nacionalni interes. Dok smo bili u Savetu ministara BiH, ni Bakiru ni ostalima iz takozvane međunarodne zajednice nije padalo na pamet da pokreću inicijativu za ukidanje Dana Republike. Kad su došli ovi koji sebe zovu Savez za promene, Bakirov Ustavni sud traži da se ukloni dan rodenja Republike Srpske", naglasio je Dodik.

Da je SNSD u Savetu ministara BiH i ostalim zajednickim organima BiH, kaže on, istog trenutka bi napustili te institucije i BiH automatski ne bi mogla više da postoji.

"Savez za izdaju se tako ne ponaša i rasprodaje srpske nacionalne interese, ali im mi to necemo dozvoliti", rekao je Dodik.

 

Ministar policije RS: Referendum bez incidenata

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač izjavio je danas da policija RS ne smatra da je pokušaj grupe Bošnjaka da u mestu Kula kod Gacka blokiraju glasačko mesto bio incident.

Lukač je rekao da je Republička komisija za sprovođenje referenduma odlučila da to biračko mesto spoji sa drugim biračkim mestom, na kojem ima veći broj upisanih glasača.

Prema njegovim rečima, s obzirom da je bošnjačko rukovodstvo pozvalo Bošnjake da ne izađu na referendum, nije ni bilo potrebe da se otvara glasačko mesto u Kuli kod Gacka.

"Zbog male izlaznosti u opštinama gde većinom žive Bošnjaci, više desetina biračkih mesta spojeno je sa drugim biračkim mestima. To je odluka Komisije za provođenje referenduma u RS", istakao je Lukač na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je dodao da je više desetina sličnih glasačkih mesta spojeno, jer se nije ni očekivala izlaznost Bošnjaka.

Ministar policije RS rekao je da referendum protiče bez ijednog incidenta i da je nije bilo intervencije policije ni na jednom glasačkom mestu.

 

Opozicioni lideri u BiH traže istragu zbog referenduma u RS

Lideri Socijaldemokratske partije BiH (SDP), Demokratske fronte (DF) i Građanskog saveza (GS) pozvali su danas nadležne institucije u BiH da otvore istragu protiv političara u Republici Srpskoj, odgovornih za održavanje referenduma i pored odluke Ustavnog suda o zabrani.

Predsednici opozicionih stranaka u Federaciji BiH na Asocijaciji nezavisnih intelektualaca Kruga 99 upozorili s da referendum u RS "nije bezazlen", ocenivši ga "najvećim atakom na stabilnost i suverenitet države od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma".

Lider SDP Nermin Nikšić je kazao da je današnji referendum "akt kojim se direktno ponižava Ustav BiH i ugrožavaju institucije BiH", ističući da je referendum "atak na stabilnost i BiH, ali i regiona".

"Naša uloga je da danas pošaljemo poruke smanjivanja tenzija i zaustavljanje priče o posledicama, jer je očito da pravne posledice referendum ne može proizvesti. Moguće je da će proizvesti dugoročnije političke posledice", kazao je Nikšić.

Lider DF-a Željko Komšić rekao je da je ovo prilika da država pokaže odgovornost, ocenivši da je ovakav odnos vlasti u RS prema Ustavnom sudu BiH "krivično delo", zbog čega je pozvao Tužilaštvo BiH da otvori istragu.

Prema njegovim rečima, tužilaštvo BiH isto treba da postupi u slučaju svih ostalih odluka Ustavnog suda koje nisu sprovedene.

"Naša jedina metoda su institucije BiH. Ovo nije nimalo bezazleno, jer je Milorad Dodik, predsednik RS i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), već najavio i referendum o članstvu BiH u NATO savezu", kazao je Komšić.

Predsednik GS-a Reuf Bajrović ocenio je da je referendum o Danu RS napad na Dejtonski mirovni sporazum, ali i da je ovo ujedno jedan od koraka za 'održavljavanje' Republike Srpske.

Nikšić, Komšić i Bajrović naveli su da postoji "alternativa desktrukciji" i "alternativna politička opcija nacionalnim strankama", naglašavajući da je njihov cilj BiH u kojoj će prava svih građana biti poštovana.

 

Čubrilović: Sankcije visokog predstavnika pogoršale bi situaciju u BiH

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je danas da bi odluka visokog predstavnika u BiH da kazni određene političare zbog održavanja referenduma pogoršala političku situaciju u BiH.

Čubrilović je naveo da ne može da kaže šta će visoki predstavnik uraditi, ali da je Narodna skupština RS odluku o referendumu donela po zakonu.

"Naravno, visoki predstavnik ima drugačije viđenje kada je reč o referendumu, a sankcije mogu samo da pogrošaju situaciju. Ako neko želi da Bosna i Hercegovina zapadne u još gore stanje onda može to i da uradi", ocenio je on.

Čubrilović je posle glasanja rekao novinarima da je referendum o Danu Republike demokratski čin "oko kojeg se diglo previše tenzija".

"Očekujem da se posle referenduma spuste tenzije, koje su ovih dana bile bespotrebne. Mislim da je ovaj proces previše zaokupirao pažnju kako građana tako i političara, imamo mnogo drugih važnih pitanja i problema", kazao je predsednik skupštine RS.

autor: JU/MŽ izvor: Beta/Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side