Đukanovic u Njujorku: Crna Gora spremna za eventualni prihvat izbeglica
19.09.2016 Njujork

Đukanovic u Njujorku: Crna Gora spremna za eventualni prihvat izbeglica

Đukanovic u Njujorku: Crna Gora spremna za eventualni prihvat izbeglica Foto: prtscr ytb
Crnogorski premijer Milo Đukanović saopštio je danas da je Crna Gora preduzela "sve potrebne mere" za eventualni prihvat izbeglica i migranata i da su te mere usklađene sa međunarodnim standardima.

Đukanović je u sedištu UN-a u Njujorku, na Samitu o izbeglicama i migrantima, kazao da Crna Gora nije direktno pogođena "aktuelnim migrantskim rutama", ali da je spremna za slučaj "iznenadnog priliva" izbeglica. 

"Između ostalog, izradili smo Nacrt Šengenskog akcionog plana, koji će pored pitanja bezbednosti granica po šengenskim standardima, na adekvatan način obraditi planove za suzbijanje i prevenciju neregularnih migracija, kao i pitanja azila", naveo je on. 

On je saopštio da Crna Gora, kao zemlja kandidat za članstvo u EU, pozdravlja politiku Unije u odnosu na migrantsku krizu, te da je spremna da preduzme "sve mere kako bi ostvarila blisku saradnju sa susedima, sa zemljama moguće destinacije, kao i zemljama porekla izbeglica u funkciji što efikasnijeg suočavanja i iznalaženja održivog odgovora na problem izbeglica i migranata."

Snažno podržavamo usvajanje globalnog kompakta za izbeglice i za migraciju. Izražavamo spremnost da ispunimo svoj deo obaveza i konstruktivno, shodno svojim mogućnostima, doprinesemo međunarodnim naporima da se potvrde principi zaštite izbeglica i migranata" zaključio je crnogorski premijer. 

Đukanović boravi u Njujorku, gde učestvuje na 71. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. 

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side