Diskrecija preduslov za uspeh dijaloga o krizi u Makedoniji
20.05.2015 | 17:16h ► 22:40h Skoplje/Strazbur / Beč

Diskrecija preduslov za uspeh dijaloga o krizi u Makedoniji

Diskrecija preduslov za uspeh dijaloga o krizi u Makedoniji Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović
Desetočasovni razgovor lidera dve najuticajnije makedonske partije, vladajuće VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog i opozicione SDSM Zorana Zaeva, sa posrednicima EU u Strazburu drže se u tajnosti, a mediji prenose da je najviše vremena potrošeno na dogovor o necurenju informacija, što je preduslov za uspeh dijaloga.

Razgovor je počeo juče popodne i završen je u zoru.

Portal Alsat M piše da je Gruevski izbegao kamere ne želeći da daje bilo kakve izjave, a da je jedan od trojice posrednika u dijalogu i izvestilac EP za Makeodniju Ivo Vajgl samo kratko prokomentarisao: "Vredelo je, nije bilo uzalud".

Ambasadorka Francuske u Skoplju Loren Oer nije želela da komentariše mogući ishod dijaloga jer smatra da bi to bilo neodgovorno.

Ona je, međutim, nakon susreta sa makedonskim viepremijerom Fatmirom Besimijem rekla da smatra da građani imaju pravo da budu u potpunosti informisani o pregovorima.

"Jedino što je važno u ovom periodu je da ovaj dijalog što pre da rezultate, da se dođe do nekog rešenja i da na taj način damo Makedoniji mogućnost da ne ispusti šansu za evroatlantske integracije", rekla je Oer, preneli su makedonski mediji.

Navodi se i da je Gruevski u Strazbur došao u pratnji brojnih partijskih funkcionera ministra Zorana Stavreskog, šefa diplomatije Nikole Poposkog i Nikole Todorova, poslanika Vlatka Ðorčeva, šefa kabineta Martina Protođera ali i bivšeg direktora DBK i bliskog rođana Saše Mijakova.

Dodaje se i da su se svi učesnici u razgovoru saglasili da sastanci treba da budu nastavljeni. Naredni je susret Gruevskog i Zaeva već je zakazan za 26. maj u Skoplju.

Pozivajući se na dobro obaveštene izvore bliske pregovaračima, mediji tvrde da je juče u Strazburu dobar deo vremena bio potrošen na dogovor o "krajnjoj diskreciji pregovora i necurenja informacija" u medijem jer je zaključeno da je to "preduslov da čitav proces donese rezultate".

Od ono malo informacija koje su procurele u vezi sadržaja razgovora o ključnoj temi nesaglasnosti a to je zahtev opozicije za formiranje prelazne vlade, Gruevski je ostao pri stavu da za njega tako nešto nije prihvatljivo i ponudio je formiranje radnih grupa koje bi radile na nekoliko kritičnih oblasti.

Evropski poslanici su se, prema izvoru Alsata, interesovali za moguće modele tzv. prelazne vlade.

Ervoposlanik Ričard Hovit je u izjavi za Alsat juče rekao da se prelazna vlada ne isključuje kao opcija za rešenje i da se na nju gleda otvorenog uma, ali je dodao da nije na njemu da zauzima bilo koju stranu.

Podseća se i na njegovo upozorenje da Makedoniji preti opasnost da izgubi preporuku za početak pregovora sa EU, ukoliko politička kriza ne bude rešena.

On je upozorio i da nerešavanje krize nosi niz bezbednosnih i političkih rizika za Makedoniju.

Na pitanje Alsata šta ukoliko uskoro ne bude napretka, Hovit je rekao da je zabrinut za budućnost zemlje, zbog straha od vraćanja nestabilnosti, zbog pritisaka koji mogu da vode kateškim i tragičnim incidentima kakve smo videli u Kumanovu.

"Ne kažem da politička kriza ima veze sa onim što se u Kumanovu desilo, ali mnogi sa kojima sam razgovarao veruju da takva veza postoji. Tako da, da zabrinut sam zbog toga, bojim se da će ove godine biti negativna preporuka Evropske komisije i jednostavno, ne samo što nećemo imati odluku o pocetku pristupnih pregovora veće nećemo imati ni put koji do njih vodi. To bi bilo loše za zemlju, loše za njen međunarodni ugled, loše za unvesticije, biznis, radna mesta prosperitet", rekao je.

Na sinoćnim pregovorima je navodno dogovoreno i da EU pošalje svog predstavnika ili predstavnike koji bi posredovali u dijalogu i bili garanti za implementaciju eventualnog dogovora, na primer belgijskog eksperta Pitera van Houta koji je pomagao oko uspostavljanja dijaloga.

 

EP o Makedoniji:Sukobi u Kumanovu kriminal, ne etnički sukob

Poslanici Evropskog parlamenta raspravljali su danas na plenarnom zasedanju u Strazburu o aktuelnoj situaciji u Makedoniji, tokom koje su izrazili zabrinutost zbog političke krize u toj zemlji i pozvali EP da podrži Makedoniju na putu ka EU.

Debata je započeta čitanjem izjave visoke predstavnice EU za spoljnu politiku Federike Mongerini u kojoj se navodi duboko žaljenje zbog skorašnjih oružanih sukoba i poginulih u Kumanovu koji se ne mogu posmatrati kao etnički sukobi, već kao delo kriminalnih grupa.

Evropski poslanici izrazili su danas zabrinutost zbog duboke političke krize u kojoj se zemlja nalazi i pozvali sve političke aktere u Makedoniji da pokažu političku odgovornost.

Kao pozitivan pomak ka vraćanju poverenja u političke institucije ocenjene su ostavke dvoje makedonskih ministara i šefa bezbednosne službe. Mogućnost da građani, kako na strani vlasti, tako i opozicije, slobodno izraze svoje stavove ocenjene su kao pozitivne.

Predstavnik najveće političke grupe u EP EPP Edvard Kukan pozvao je EP da podrži Makedoniju na njenom putu ka EU i dodao da pristup ove zemlje Uniji može biti najbolje rešenje rastućih problema u Makedoniji.

"Posle tragičnih događaja u Kumanovu vidimo koliko situacija u Makedoniji može biti opasna. Potrebno je sprovesti nezavisnu istragu o ovim događajima, kao i aferama koje potresaju makedonski politički vrh" izjavio je Kukan.

Slovenački poslanik Ivo Vajgl založio se za to da se što pre obnove pregovori sa Makedonijom, kao i rešavanje "apsurdnog" makedonsko-grčkog spora oko imena.

"Nažalost u toku ove debate moramo raspravljati i o nekim drugim temama. Etnička borba u Kumanovu i granični problemi tipični su za ovaj deo Balkana, u pitanju je islamski šovinizam. Makedonija je pod velikim uticajem Rusije", izjavio je Vajgl.

Austrijska poslanica Elrike Lunaček izjavila je kako je šokirana ubistvima u Kumanovu.

"Mora se sprovesti nezavisna istraga o tome šta se tamo dogodilo. Moraju se ispitati optužbe da je Nikola Gruevski, uz rusku podršku, inscenirao oružane sukobe", izjavila je Lunaček.

Evroposlanici pozvali su da se što pre odblokiraju pristupni ; pregovori sa Makedonijom.

Tokom debate poslanici su ukazivali na to da ova zemlja već deset godina stagnira u evropskim integracijama i da je normalno da se u tako dugačkom procesu izgubi politička ravnoteža.

 

Kelin: Makedonska kriza može da preraste u ozbiljan konflikt

Politička kriza u Makedoniji mogla bi da preraste u ozbiljan konflikt, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri OEBS Andrej Kelin.

Kako je preneo Tas s, Kelin je rekao da, iako u Makedoniji postoji dijalog između vladajuće partije i opozicionih lidera, "nema kraja krize na vidiku".

"Imamo ozbiljna strahovanja da bi kriza mogla da preraste u ozbiljan konflikt", rekao je ruski diplomata.

TAS S navodi da OEBS planira da predloži nekoliko inicijativa kako bi se poboljšala situacija u Makedoniji.

Kelin je istakao da je situacija u Makedonije prioritet u agendi Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju.

"Očekujemo da se predsedavajući OEBS, srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić u četvrtak sastane sa Džerardom Stadmenom, specijalnim predstavnikom predsedavajućeg OEBS za zapadni Balkan. Nadamo se da će njih dvojica razraditi određene inicijative u ovoj sferi", dodao je Kelin.

autor: IG / AP izvor: Tanjug / Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side