Direktor CIA: Vikiliks je neprijateljska obaveštajna služba
14.04.2017 Vašington

Direktor CIA: Vikiliks je neprijateljska obaveštajna služba

Direktor CIA: Vikiliks je neprijateljska obaveštajna služba
Direktor američke obaveštajne službe CIA Majk Pompeo je u četvrtak osudio grupu koja se bori protiv tajnosti "Vikiliks" (WikiLeaks) i nazvao je "neprijateljskom obaveštajnom službom" koja je pretnja državnoj bezbednosti SAD.

U svom prvom javnom govoru otkako je šef američke špijunaže, taj bivši republikanski kongresmen je zaoštio neprijateljski stav svoje agencije prema "Vikiliksu" i njegovom osnivaču, Džulijanu Asanžu, optužujući ih da imaju zajednički cilj sa diktatorima.

Dok "Asanž i njegova sorta" tvrde da deluju u ime slobode i privatnosti, Pompeo je rekao da je u stvari, njihova misija "veličanje samih sebe kroz uništavanje zapadnih vrednosti".

"Vikiliks i deluje i govori kao neprijateljska obaveštajna služba", rekao je Pompeo.

Američki predsednik Donald Tramp je pre no što je izabran na tu dužnost govorio da je srećan što "Vikiliks" objavljuje privatne, politički štetne mejlove nenadžera kampanje njegove rivalke Hilari Klinton, Džona Podeste. Bela kuća je branila predsednika, rekavši da je velika razlika između objavljivanja ukradenih, ličnih email poruka političkih figura i arhiva nacionalne bezbednosti, mkao što je CIA.

Vikiliks je prošlog meseca objavio skoro 8.000 dokumenata za koja kaže da otkrivaju tajne o delovanju CIA. Prethodno je ta organizacija objavila 250.000 depeša Stekt departmenta i osramotila vojsku SAD objavljivanjem stotina hiljada njenih dokumenata iz Iraka i Avganistana.

Pompeo je naveo da su januara američki obaveštajci utvrdili da je vojna obaveštajna služba Rusije upotrebila "Vikiliks" da objavi podatke dobijene kroz elektronsku špijunažu rukovodstva američke Demokratske stranke. On je rekao i da su američki obaveštajci utvrdili da je ruska državna televizijska mreža RT aktivno sarađivala s "Vikiliksom".

On je takođe kritikovao Edvarda Snoudena, bivšeg službenika Nacionalne agencije za bezbednost (NSA) koji je objavio dokumenata koja otkrivaju državne programe nadzora. Snouden sada živi u Rusiji. Asanž, Australijanac, četiri godine živi u Ambasadi Ekvadora u Londonu. On je dobio politički azil pošto je izbegao izručenje Švedskoj, gde ga terete za silovanje.

"Dok činimo sve što možemo da tiho prikupimo informacije o onima koji su veoma realna opansost po našu zemlju, pojedinci poput Džulijana Asanža i Edvarda Snoudena nastoje da iskoriste te informacije da bi sebi pravili imena", rekao je Pompeo u Centru za strateške i međunarodne studije u Vašingtonu. "Dok god prave buku, nije ih briga o životima koje stavljaju u opasnost ili o šteti koju prouzrokuju po nacionalnu bezbednost".

U komentaru objavljenom u sredu u "Vašington postu", Asanž je branio svoja otkrića koja je opisao kao "istinu o prekoračenju i zloupotrebi moćnih u tajnosti".

"Naša najnovija otkrića opisuju kako je u programu informatičkog ratovanja, vrednosti više milijardi dolara, CIA stvorila opasno sajber-oružje, upereno u proizvode privatnih kompanija za široku potrošnju, a zatim kako je izgubila kontrolu nad svojim sajber-arsenalom", napisao je Asanž.

Pompeo nije potvrdio da sredstva sajber-špijunaže koja je objavio "Vikiliks" pripadaju CIA. Od objavljivanja tog otkrića, američka vlada ga nije potvrdila, sem što je predsednik Tramp rekao u jednom intervjuu da je "CIA hakovana, i mnoge stvari su uzete".

U ponedeljak je jedna kompanija iz Kalifornije za sigurnost računara rekla da su sredstva koja je obelodanio "Vikiliks" povezana sa 40 špijunskih operacija u 16 zemalja. Krporacija "Simantek" ih je povezala sa elektronskom infiltracijom u međunarodne, finansijske, energetske i vazduhoplovne organizacije širom sveta.

autor: MŽ izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side