04.02.2017 Ujedinjene Nacije

Diplomate: Prioritet Niki Hejli reforma mirovnih misija UN

Diplomate: Prioritet Niki Hejli reforma mirovnih misija UN Foto: Beta/ AP
Prioritet nove američke ambasadorke u UN Niki Hejli biće reforma mirovnih misija UN u svetu, ocenjuju diplomate u sedištu svetske organizacije u Njujorku.

Mirovne misije UN koštaju skoro osam milijardi dolara. Hejli je rekla prošlog meseca na saslušanju u Senatu da želi da vidi koje od 16 misija uspevaju da održi mir, a koje ne.

"Da li treba da premeštamo i radimo stvari drugačije ili treba da se povučemo?", upitala je Hejli.

Izdvojila je mirovnu misiju u Južnom Sudanu, najnoviju međunarodnu akciju, nazivajući je "užasnom". Ona je rekla da vlasti u Južnom Sudanu ne sarađuje sa mirovnjacima. Misija UN u toj zemlji broji skoro 13.000 vojnika i ima budžet od milijardu dolara.

Dvoje neimenovanih diplomata rekli su da je američka ambasadorka postavila kao prioritete razmatranje svake mirovne misije pojedinačno.

Hejlijeva je govorila i o ukidanju misije na Haitiju, gde je raspoređeno skoro 5.000 vojnika UN, što godišnje košta oko 346 miliona dolara, rekao je jedan od diplomata.

Prema podacima UN, preko 10.000 mirovnjaka UN raspoređeno je u 16 misija širom sveta, od kojih je devet u Africi.

Neke od njih su bile uspešne, kao na primer ona u Sijera Leoneu, dok su se druge našle na meti kritika, posebno misije u Centralnoafričkoj Republici i Kongu, gde su mirovnjaci osumnjičeni za seksualno zlostavljanje i korupciju.

SAD finansiraju 29 procenata budžeta za mirovne misije UN, tri puta više od Kine.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side