11.01.2018 Atina

Dimitrov i Kocijas očekuju od Nimica okvir za napredak u pregovrima o imenu

Dimitrov i Kocijas očekuju od Nimica okvir za napredak u pregovrima o imenu Foto: pixabay
Šefovi diplomatija Makedonije i Grčke izrazili su danas očekivanje da će medijator UN u sporu oko imena Metju Nimic na sastanku 17. januara "predložiti inicijalni okvir sa kojim će se suštinski napredovati u prevazilaženju razlika".

Ministri spoljnih poslova Makedonije i Grčke, Nikola Dimitrov i Nikos Kocijas izrazili su to zajedničko očekivanje i na sastanku u Solunu, čije je mesto održavanja držano u tajnosti do završetka.

"Dimitrov i Kocijas su razgovarali o metodologiji, pristupu dve strane, kao i o okviru procesa za prevazilaženje razlika oko imena i složili se da imaju direktniju ulogu u razgovorima sa ciljem da se prevaziđe razlika oko imena", saopštilo je makedonsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Isto saopštenje je istovremeno objavilo i Ministarstvo spoljnih poslova Grčke.

Nova runda razgovora pregovarača Makedonije Vaska Naumovskog i Grčke Adamantiosa Vasilakisa u sporu oko imena, uz posredovanje medijatora UN Metjua Nimica zakazana je za 17. januar u Njujorku.

Taj spor koji Skoplje ima s Atinom zbog ustavnog imena Republika Makedonija koje je isto kao ime severne grčke oblasti godinama blokira evropske integracije Makedonije i njen ulazak u NATO.

Sastanak Dimitrova i Kocijasa u Solunu, kako je saopšteno, održan je u okviru uspostavljenog dijaloga i konsultacija dve zemlje, usmerenih ka jačanju transparentnosti i međusobnog poverenja.

Ministri Dimitrov i Kocijas "imali su dobar razgovor fokusiran na unapređenje bilateralnih odnosa i saradnje u širem kontekstu, povezano sa namerama za građenje poverenja".

Njihov sastanak usledio je dva dana pošto se vicepremijer Makedonije Bujar Osmani sastao s Kocijasom u Atini, a jedna od tema razgovora bio je 25-godišnji spor dve susedne zemlje oko imena Makedonije.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side