Diktator promovisan u ambasadora turizma
31.05.2012 London

Diktator promovisan u ambasadora turizma

Diktator promovisan u ambasadora turizma
Svetska turistička organizacija UN promovisala je predsednika Zimbabvea Roberta Mugabea u ambasadora turizma uprkos činjenici da je ovom diktatoru zabranjen ulazak u većinu država sveta zbog kršenja ljudskih prava.

Tokom tri decenije na vlasti, Robert Mugabe je uništio nekada bogatu državu  Zimbabve. Njegovo nasilno oduzimanje farmi belcima izazvalo je kolaps privrede, i izazivalo je siromaštvo širom zemlje. Na svojim rukama ima krv desetina hiljada ljudi.

Ako se sve to ima na umu, više je nego čudna odluka  Ujedinjenih nacija da ovog tiranina promoviše u 'ambasadora' turizma.

Svetska turistička organizacija UN pozvala je Mugabea da se pridruži prestižnoj grupi Lidera turizma.

Kritike takvom potezu stižu sa raznih strana. Kejt Hoj, jedna od predstavnica radničkih partija kaže da odlikovanje Mugabea predstavlja uvredu za narod Zimbabvea.

"Za čoveka koji je uništio infrastrukturu svoje zemlje promocija u ambasadora turizma je sramna posebno što je lično odgovoran za uništenje privrede, hotela, i turizma u Zimbabveu koji je nekada bio u razvoju"

Portparol opozicione Partije za demokratsku promenu Zimbabvea Mučemva Kumbi ističe da je Mugabe pod međunarodnim sankcijama, pa stoga postavlja pitanje kako za međunarodnog ambasadora turizma postaviti čoveka koji ne može da putuju u druge zemlje.

„UN gubi kredibilitet. Da li mislite da ljudi treba da idu u zemlju u kojoj se zakon ne poštuje?", upitao je on. 

Mugabe je promovisan u globalnog lidera turizma na posebnoj svečanosti organizovanoj na Viktorijinim vodopadima. Taleb Rifai, generalni sekretar Svetske turističke organizacije UN je u svojoj prezentaciji predstavio je Zimbabve kao "sigurnu" destinaciju.

SAD je, međutim, među brojnim zemljama koje su ranije izdale upozorenje o opasnostima putovanja u Zimbabveu, uprkos svojoj prirodnoj lepoti.

Portparol Svetske turističe agencije UN negirao je da je Mugabe promovisan u međunarodnog ambasadora turizma. On je rekao da je predsednik Zimbabvea jedan od nekoliko svetskih lidera koji su bili promovisani  kao lideri turizma ali da se oni istovremeno pozivaju da učine više na promociji turizma.

autor: AM izvor: DailyMail/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side