Di Majo: Železnica Lion-Torino beskorisna
19.05.2018 Rim

Di Majo: Železnica Lion-Torino beskorisna

Di Majo: Železnica Lion-Torino beskorisna Foto: Pixabay
Lider italijanskog Pokreta pet zvezdica (M5S) Luiđi di Majo želi da Francuskoj stavi do znanja da je železnička linija Lion-Torino "beskorisna", što je stavljeno i u program koalicije sa desničarskom Ligom.

On će u ponedeljak predstaviti program predsedniku Italije Serđu Matareli, da bi se tokom nedelje formirala prva antisistemska vlada u nekoj od država osnivača evropskog projekta.

Više hiljada ljudi, među kojima i pripadnici M5S, protestovali su danas u italijanskim Alpima protiv tog projekta vrednog 8,6 milijardi evra. EU finansira oko 40 odsto projekta a pruga bi trebalo da bude gotova do 2030.

"Sporazum o vladi" M5S i Lige, koji je juče objavljen i o kome se pristalice izjašnjavaju, "blokira beskorisni posao", rekao je danas di Majo.

"Razgovaraćemo s Francuskom i reći ćemo da je linija Lion-Torino mogla vredeti pre 30 godina, ali danas je beskorisna", naveo je lider M5S.

U "sporazumu o vladi" di Majo i šef Lige Mateo Salvini naveli su da će "suspendovati izvođenje radova" na železničkoj liniji i "ponovo razgovarati o čitavom projektu".

M5S je danas naveo da je koalicioni sporzaum "nadgrobni kamen poslu beskorisnom i štetnom po zemlju", i pritom osudio "cementni lobi"

Liga je, međutim, do sada pokušavala da sačuva projekat a nedavne izjave Salvinija su prilično neodređene.

"Čini mi se da se brza pruga Lion-Torino razmatra i sa druge strane Alpa. Nećemo napraviti vladu da bi rušili ili nanosili štetu (...). Ako se Francuska premišlja, potrebno je da im mi učinimo isto", rekao je Salvini u četvrtak.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side