Di Majo osudio proceduru EU protiv italijanske vlade
05.06.2019 Rim

Di Majo osudio proceduru EU protiv italijanske vlade

Di Majo osudio proceduru EU protiv italijanske vlade Foto: Beta, AP
Potpredsednik italijanske vlade i lider Pokreta pet zvezdica Luidi Di Majo osudio je danas predlog o pokretanju procedure Evropske unije (EU) protiv Italije zbog njenog ogromnog duga koji je daleko iznad propisanih evropskih ograničenja.

"Već godinama, dajemo a ne dobijamo ili dobijamo manje nego što treba. Godinama nas potpuno ignorišu o migrantskom pitanju, na primer. Ceo teret je na nama, i kao da to nije dovoljno, još nam se dele lekcije. To ne može tako, suviše je lako", naveo je Di Majo na Fejsbuku.

"Ićićemo u Evropu i razgovaraćemo odgovorno kako bi gradili a ne uništavali. Međutim, teško je videti da se svaki dan nalazi izgovor da se govori loše o Italiji i njenoj vladi", dodao je on.

Evropska komisija predložila je danas da se otvori pravna procedura protiv Italije zbog njenog ogromnog duga.

"Umesto da se smanji italijanski javni dug, koji predstavlja veliki teret za privredu, on se još više uvećao i prešao sa 131 odsto na 132 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP) u 2018. godini", rekao je evropski komesar za ekonomske poslove Pjer Moskovisi.

Pravna procedura zbog prevelikog deficita se zvanično otvara tek posle kompleksnog procesa i potrebno je odobrenje drugih zemalja članica. Ukoliko se uvedu mere, Italija bi mogla da bude novčano kažnjena.

Italijanska vlada već se krajem 2018. sukobila sa Briselom koji je odbacio italijanski nacrt budžeta smatrajući da nije u skladu sa evropskim propisima. Dve strane su na kraju ublažile stavove i postigle kompromis.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side