18.06.2018 Bogota

Desničar Ivan Duke novi predsednik Kolumbije

Desničar Ivan Duke novi predsednik Kolumbije Foto: Beta / AP
Kandidat desnice Ivan Duke pobedio je u drugom krugu predsedničkih izbora u Kolumbiji i odmah po saopštavanju prvih rezultata najavio je "korekcije" sporazuma postignutim s bivšim gerilskim pokretom FARK.

"Mir o kojem smo sanjali zahteva korekcije kako bi žrtve koje su u centru tog procesa, dobile istinu, pravdu i odštetu", rekao je Duke, koji ima podršku nekadašnjeg predsednika Alvara Uribea, žestokog protivnika sporazuma koji je 2016. godine vlada postigla s gerilskim pokretom. FARK je posle toga postao politička stranka.

FARK je sa svoje strane odmah zatražio da u Kolumbiji prevlada "zdrav razun" dodajući da želi nastavak procesa pomirenja.

Duke (41), početnik u politici, osvojio je 53,98 odsto glasova a njegov protivnik, levičar Gustavo Petro (58) 41,8 odsto. Petro je priznao izborni poraz i dodao da je od sada u opoziciji.

Budući predsednik biće prvi šef države čiji mandat neće biti ugrožen gerilskim delovanjem Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARK), koje su pristale posle više od 50 godina na razoružanje sporazumom iz 2016. godine.

Dosadašnji predsednik Huan Manuel Santos (66), šef države od 2010. godine, nema pravo na treći mandat, a analitičati smatraju da će učvršćivanje mira u Kolumbiji zavisiti od njegovog naslednika. 

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side