Desetine Palestinaca ranjene u sukobima na Brdu hrama u Jerusalimu
11.08.2019 Jerusalim

Desetine Palestinaca ranjene u sukobima na Brdu hrama u Jerusalimu

Desetine Palestinaca ranjene u sukobima na Brdu hrama u Jerusalimu Foto: Beta / AP
Desetine Palestinaca ranjene su danas u sukobima izraelske policije i muslimanskih vernika na Brdu hrama, Uzvišenom utočištu, u Jerusalimu, svetom i za Jevreje i za muslimane.

Palestinski Crveni polumesec je saopštio da je 61 osoba ranjena, a da ih je 15 primljeno u bolnicu. 

Policija je rekla da su ranjena četvorica policajaca. 

Sukobi su izbili u vreme vrhunca napetosti zbog poklapanja jevrejskih i muslimanskih verskih praznika. 

U očekivanju sukoba Jevrejima najpre nije dozvoljeno da idu na to sveto mesto, ali su kasnije pušteni uz policijsku pratnju, pod uslovom da se ne zadržavaju. 

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu rekao je da je doneo  odluku da ih pusti nakon što se konsultovao sa bezbednosnim snagama. 

“Pitanje nije bilo da li mogu da idu tamo već kako je najbolje to učiniti da se (osigura) javna bezbednost i to smo uradili”, naveo je on na video snimku objavljenom na Vatsapu (Whatsapp). 

Brdo hrama kako ga zovu Jevreji jer su se tamo nekada nalazili drevni jevejski hramovi, Uzvišeno utočište, kako kažu  muslimani, nalazi se u istočnom Jerusalimu koji je 1967. godine osvojio Izrael i kasnije ga anektirao, što međunarodna zajednica nikada nije priznala. 

Na Uzvišenom utočištu je sada džamija Al Aksa, treća po značaju u islamu. 

Danas su Jevreji obeležavali rušenje drevnih hramova, a muslimani Eid al Adhu (Kurban bajram) okončanje godišnjeg hodočašća u Meku. 

Sukob policajaca sa vernicima osudili su Jordan, Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO)  i genaralni sekretar Arapske lige Abul Gejt koji je pozvao  međunarodnu zajednicu da uloži napor kako bi se izbegla “verska bitka za sveti grad Jerusalim”. 

Lider  Islamskog ekstremističkog Hamasa Ismail Hanije je ocenio da sukob pokazuju “versku dimenziju izraelsko-palestinskog sukoba".

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side