Deset sati razgovora Gruevskog i Zaeva u Strazburu
20.05.2015 Strazbur

Deset sati razgovora Gruevskog i Zaeva u Strazburu

Deset sati razgovora Gruevskog i Zaeva u Strazburu Foto: Beta,AP
Razgovori lidera dve najveće partije u Makedoniji, vladajuće VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog i opozicionog SDSM-a Zorana Zaeva sa posrednicima iz EU, završeni su u zoru bez posebnih zaključaka, a izvestilac EP za Makedoniju Ivo Vajgl rekao da susret nije bio uzaludan, preneli su makedonski mediji.

U šturom saopštenju "evropske trojke" koja posreduje u pregovorima, objavljenom jutros u Strazburu, navodi se da poslanici Evropskog parlamenta Vajgl, Eduard Kukan, Ričard Hovit i komesar za susedstvo i proširenje Johanes Han pozdravljaju napore Gruevskog i Zaeva da rade u pravcu postizanja dogovora.

Navodi se i da su ti dogovori u interesu svih građana Makedonije, te da dvojica lidera čine napore da rešavaju izazove proistekle iz krize u skladu sa evropskim standardima.

Potvrđena je privrženost Gruevskog i Zaeva procesu evropskih integracija i demokratskim principima i saglasni su da je interes zemlje na prvom mestu.

Evropski poslanici i komesar Han pozdravili su iskrenu diskusiju o ključnim pitanjima, a svi sagovornici slažu se da je nastavak dijaloga od presudnog značaja, kaže se u saopštenju o rezultatima dijaloga lidera vodećih makedonskih političkih stranaka. 

Pregovori su trajali 10 sati i završeni su u 3,30 posle ponoći.

Razgovori uz posredovanje predstavnika Evropske unije treba da dovedu do iznalaženja rešenja političke krize u Makedoniji, najdublje od njene nezavisnosti.

autor: MI izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side