Demonstranti za očuvanje klime blokirali ulice u Berlinu, Amsterdamu, Londonu
07.10.2019 Berlin

Demonstranti za očuvanje klime blokirali ulice u Berlinu, Amsterdamu, Londonu

Demonstranti za očuvanje klime blokirali ulice u Berlinu, Amsterdamu, Londonu Foto: Beta / AP
Aktivisti pokreta Ekstinkšen ribelion (Extinction Rebellion) blokirali su glavne ulice u Berlinu, Amsterdamu, Londonu, na početku, kako su rekli, široke serije protesta u kojima se traže nove politike za zaštitu klime.

Oko 1.000 ljudi blokiralo je raskrsnicu kod Tiergarten parka u Berlinu gde se nalazi Spomenik pobede, u protestu koji je počeo rano danas.

Članovi grupe Ekstinkšen ribelion (Pobuna protiv izumiranja) takođe su postavili kamp ispred prostorija kancelarka Angele Merkel da pokažu nezadovoljstvo sa vladinim paketom za borbu protiv klimatskih promena pripremljenim prošlog meseca uoči, kako su rekli, ; međunarodne pobune koja će početi danas. Ova grupa je saopštila da su planirani protesti u 60 gradova širom sveta.

U Amsterdamo stotine demonstranata blokiralo je glavnu ulicu ispred Rijksmuzeja, jedne od najpopularnijih turističkih destinacija i postavili šatore.

                                                                                                            Foto: Beta / AP

Demonstracije se održavaju iako su gradske vlasti zabranile aktivistima okupljanja na ulici. Demonstranti su se oglušili o pozive policije da se premeste na obližnji trg.

Aktivisti grupe Ekstinkšen Ribelion blokirali su i glavne ulice u Londonu. Zauzeli su  između ostalog ulice koje vode do Parlamenta i do Bakingemske palate.

Pokret Ekstinkšen ribelion koji je osnovan prošle godine u Britaniji, poznat i kao XR, sada ima ogranke u oko 50 zemalja.

Šef kabineta Angele Merkel, Helge Braun kritikovao je njihove poteze.

"Mi svi delimo interes za zaštitu klime i pariski klimatski ciljevi su naš standard u tome. Ako demonstrirate protiv toga ili za to, to je u redu, ali ako najavljujete opasne intervencije u saobraćaju ili tako nešto naravno da nije", rekao je Braun za televiziju ZDF.

On je odbacio ideju o proglašenju hitne klimatske situacije navodeći da tako nešto ne postoji u ustavu i da se time ne postiže nikakva konkretna akcija.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side