13.11.2017 London

Dejvis: Parlament će biti konsultovan o sporazumu o izlasku iz EU

Dejvis: Parlament će biti konsultovan o sporazumu o izlasku iz EU Foto: Beta / AP
Britanski ministar za Bregzit Dejvid Dejvis rekao je danas poslanicima da će moći da glasaju o konačnom sporazumu o izlasku Britanije iz Unije.

"Mogu da potvrdim da ćemo, kad postignemo sporazum, predlog zakona predstaviti na razmatranje da bi mogao da stupi na snagu", rekao je Dejvis danas u obraćanju britanskom parlamentu.

Budući tekst sporazuma treba da pokrije pitanja kao što su prava evropskih i britanskih građana, cena koju će Britanija platiti za izlazak iz Unije, kao i period tranzicije koji London želi da dogovori za posle Bregzita koji je predviđen za 29. mart 2019. godine.

Ministar je dodao da precizni detalji teksta neće biti otkriveni do samog završetka pregovora.

Dejvis je takođe rekao da u slučaju da se ne postigne sporazum sa Briselom, parlament neće biti konsultovan i da će, u slučaju da britanski poslanici daju negativnu ocenu sporazuma koji je postignut, Velika Britanija napustiti EU bez sporazuma.

Iako su neki članovi opozicije ocenili kao pozitivnu spremnost pregovarača da se konsultuje parlament stigle su i brojne kritike.

Tako je konzervativna poslanica Hajdi Alen rekla da je to "neprihvatljivo" i da ovaj predlog ne predviđa nikakvu "sigurnosnu mrežu" u slučaju da nema sporazuma s Briselom. Ona je takođe rekla da u slučaju da se sporazum postigne u poslednjem trenutku neće biti vremena da se konsultuje parlament.

Laburista Kris Lezli je osudio "izigravanje ponude" dok je njegov kolega Šuka Umuna zatražio pravo glasanje a ne neko "prividno glasanje".

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side