08.08.2018 Bangkok

Dečaci spaseni iz tajlandske pećine dobili držaljanstvo, bili apatridi

Dečaci spaseni iz tajlandske pećine dobili držaljanstvo, bili apatridi Foto: Beta / AP
Trojica dečaka koji su s drugim članovima omladinskog fudbalskog tima bili zarobljeni u pećini u Tajlandu, dobili su danas državljanstvo te zemlje, zajedno s njihovim trenerom.

Njih četvorica su do sada bili apatridi - nisu bili državljani nijedne zemlje, zbog čega su bili uskraćeni za neka osnovna prava, uključujući mogućnost putovanja van tajlandske provincije Čiang Rai u kojoj žive, navodi Asošiejted pres.

U toj oblasti žive nacionalne manjine koje vode poreklo iz susednog Mjanmara.

Apatridi u Tajlandu nemaju pravo glasa, kupovine zemljišta, legalnog zaposlenja, rada u određenim oblastima, a ne mogu slobodno ni da se kreću, navodi međunarodna organizacija za nadgledanje njihovog statusa.

Prema zvaničnim podacima, u Tajlandu ima 488.105 registrovanih apatrida, a njihov stvarni broj mogao bi da bude i do 3,5 miliona.

Dečaci uzrasta od 11 do 16 godina i njihov 25-godišnji trener ostali su zaglavljeni u pećini 23. juna pošto su jake kiše dovele do povećanja nivoa vode i blokirale im put ka izlazu. Dramatičnu akciju njihovog spasavanja uz pomoć ronilaca pratio je čitav svet.

Glavni trener u tom fudbalskom klubu Noparat Kantavong rekao je da je danas predao dokumentaciju i za preostalih sedam igrača tog kluba koji su apatridi.

"Srećan sam. Fudbal može da unapredi živote klinaca čije porodice nisu u najboljoj poziciji. Ako bi imali tajlandsko državljanstvo, mogli bi, ako ne žele da igraju fudbal, da polažu ispite za javne službenike ili da nađu dobar posao u oblasti koju su studirali", kazao je Kantavong.

Dečaci koji su danas dobili državljanstvo zahtev su podneli pre nego što su ostali zarobljeni u pećini.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side