18.07.2018 Čiang Rai

Dečaci spaseni iz pećine u Tajlandu održali konferenciju za novinare

Dečaci spaseni iz pećine u Tajlandu održali konferenciju za novinare Foto: Beta / AP
Dvanaest dečaka i njihov fudbalski trener koji su posle više dve nedelje spaseni iz pećine na severu Tajlanda izašli su danas iz bolnice i održali konferenciju za novinare na kojoj su dočekani aplauzom školskih drugova i novinara.

Dečaci su održali kratku demonstraciju svojih fudbalskih veština na posebnom malom terenu, koji je postavljen u hali u kojoj su održali konferenciju, prenosi Asošijeted pres (AP).

Portparol vlade general poručnik Sansern Kevkamnerd rekao je da su psiholozi i lekari na konferenciji bili da bi odabrali pitanja i starali se o zdravlju dečaka.

Na prva dva pitanja odgovorili su lekari i rekli da je cela ekipa dobro. Lekari su kazali da su dečaci dobili prosečno po tri kilograma od spasavanja prošle nedelje i dodali da su tokom više od dve nedelje, koliko su bili zarobljeni u pećini, izgubili u proseku po četiri kilograma.

Dečaci i njihov trener tokom devet dana u pećini nisu imali šta da jedu dok ih nisu našli spasioci, i samo su pili kišnicu koja se slivala niz stene, prenosi Frans pres (AFP).

Jedan od dečaka 15-ogodišnji Pornčai Kamluan rekao je da su pokušali da prokopaju put iz pećine.

"Pokušali smo da iskopamo prolaz misleći da ne možemo samo da čekamo", rekao je on, a njihov 25-ogodišnji trener je rekao da je to bilo uzaludno.

Jedan od dečaka, 14-ogodišnji Adul Sam-On rekao je da je to što su ih našli "bilo čudo". On se na engleskom prvi odgovorio britanskim gnjurcima koji su ih pronašli, preneo je AFP.

Dečaci i njihov trener su 23. juna ušli u pećinu Tam Luang, gde ih je ubrzo zarobila poplava. Nakon 10 dana su ih pronašli ronioci. Akcija spasavanja je trajala tri dana, a okončana je 10. jula. 

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side