11.07.2018 | 10:33h ► 15:59h Bangkok

Objavljeni prvi snimci dečaka spasenih iz pećine u Tajlandu

Objavljeni prvi snimci dečaka spasenih iz pećine u Tajlandu Foto: Beta, AP
Objavljeni su prvi snimci dečaka iz bolnice u kojoj se leče posle dramatičnog spasavanja iz poplavljene pećine u Tajlandu, javio je danas Bi-Bi-Si (BBC).

Na snimku se vide dečaci u bolničkim krevetima sa maskama za lice, a najmanje jedan je pokazivao rukom znak za pobedu.

Slike i snimci objavljeni su pošto su saopšteni i novi detalji složene spasilačke akcije.

Lekari su ranije danas rekli da su su dečaci, uzrasta od 11 do 16 godina, oslabili ali da je njihovo zdravstveno stanje ipak zadovoljavajuće.

Trojica imaju blažu upalu pluća i dobili su terapiju. Oni koji su prvi izašli iz pećine već jedu normalno i mogu da se kreću, ostali i dalje jedu pasiranu hranu.

Ronioci su juče spasili svih 12 dečaka i njihovog fudbalskog trenera koji su bili zaglavljeni u pećini od 23. juna.

 

Neka od dece su uspavana za izvlačenje iz pećine u Tajlandu

Neka od tajlandske dece zarobljene u pećini izvučena su na nosilima dok su bili "uspavani" rekao je danas za Frans pres jedan od spasilaca, bivši komandos tajlandske mornarice koji je učestvovao u operaciji spasavanja 12 dečaka i njihovog trenera.

"Neki od njih su bili uspavani, drugi su mrdali prstima (kao da) su bili omamljeni. Ali su disali", rekao je komandant Čajananta Piranarong, poslednji gnjurac koji je izašao iz pećine posle spasavanja 12 malih fudbalera i njihovog trenera, zarobljenih tu više od dve nedelje.

On je rekao da je njegov posao bio da obezbedi da prođu ka izlazu, i dodao da su deca bila privezana za nosila pre evakuacije.

Lekari su postavljeni duž pećine Tam Luang i proveravali stanje njihovog pulsa.

Vođa vladajuće hunte Prajut Čan-O-Ša potvrdio je danas da su spasioci dali deci "lakši sedativ" da im pomognu da se smire dok izvlače iz pećine.

Opasna operacija izvlačenja dece stare od 11 do 16 godina i njihovog 25 godina starog trenera trajala je tri dana da ih izvedu iz te delimično poplavljene pećine sa uskim prolazima. Ni jedan od njih 13 nije se ranije bavio gnuranjem a neki nisu znali ni da plivaju.

Tajland je pozvao u pomoć 13 gnjuraca svetske klase, među kojima i Australijanca Ričarda Harisa, koji je anesteziolog i gnjurac, rekao je danas vođa kriznog štaba Narongsak Osotanakor. On je rekao da operacija evakuacije ne bi mogla da se sprovede bez tog australijskog lekara.

Jedan video spasilaca prikazuje decu pod sedativom kako se izvlače iz pećine na nosilima.

Tajlandske vlasti danas su prikazale dečake u bolnici kako raspoložen mašu.

 

Dečaci iz poplavljene pećine u Tajlandu oslabili, ali zadovoljavajućeg zdravlja

Dečaci koji su posle dve nedelje spaseni iz poplavljene pećine u Tajlandu oslabili su u proseku po dva kilograma ali je njihovo zdravstveno stanje zadovoljavajuće, rekli su danas tajlandski zvaničnici.

Oni su rekli da su 12 dečaka i njihov trener "dobro brinuli o sebi u pećini" i da su pili vodu koja kaplje sa zidova pećine.

Dva dečaka koja su u nedelju izvučena iz pećine i jedan spasen juče imali su blažu upalu pluća i kako je rečeno dobili su sedmodnevnu terapiju.

Dečaci koji su u nedelju izašli iz pećine već jedu normalno i mogu da se kreću, ostali i dalje jedu pasiranu hranu.

Ronioci su juče spasili svih 12 dečaka i njihovog fudbalskog trenera. U akciji je učestvovao međunarodni tim od 90 ronilaca.

Dečaci uzrasta od 11 do 16 godina i njihov 25-godišnji trener ostali su zaglavljeni u pećini 23. juna pošto su jake kiše dovele do povećanja nivoa vode u pećini i blokirale im put za povratak.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side