18.09.2018 | 19:52h ► 21:52h Damask

De Mistura pozdravio dogovor o Idlibu

De Mistura pozdravio dogovor o Idlibu Foto: Wikipedia
Specijalni izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura rekao je danas da je velika ofanziva sirijske vojske na pobunjeničku provinciju Idlib sprečena sporazumom Rusije i Turske i da je to "veoma dobra vest".

Mistura je pred Savetom bezbednosti rekao da se UN nadaju da će sporazum biti "brzo primenjen" uz puno poštovanje međunarodnog humanitarnog prava i "davanje prednosti dijalogu u odnosu na eskalaciju".

"Uz deeskalaciju u Idlibu nema razloga da se u političkom procesu ne ostvari brzi napredak", rekao je on.

Prema njegovim rečima, postoji saglasnost o slanju 50-očlanih delegacija sirijske vlade i opozicije u komitet koji bi trebalo da napravi nacrt novog ustava zemlje, ali ne i o delegaciji koju su okupile UN i o kojoj se nalaze sirijski eksperti, predstavnici civilnog društva, plemenski lideri, žene i drugi.

 

Sirijska vlada i opozicija pozdravile dogovor o Idlibu

Sirija je danas pozdravila rusko-turski dogovor o demilitarizovanoj zoni u pobunjeničkoj provinciji Idlib ali i obećala nastavak borbe protiv "terorizma", bilo kroz vojnu akciju bilo kroz sporazume o pomirenju s pobunjenicima.

Sirijsko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da je sporazum postignut posle "intenzivnih konsultacija" Moskve i Damaska. Rusija od 2015. interveniše u Siriji na strani vlade predsednika Bašara el-Asada i preokrenula je rat u njegovu korist.

Navedeno je da Sirija pozdrvlja svaku inicijativu koja vodi ka smanjenju krvoprolića, ali je i ponovljena namera da se i dalje bori protiv terorizma.

"Ponavljamo da će Sirija nastaviti svoj rat protiv terorizma dok ne oslobodi svaki pedalj sirijske teritorije, bilo putem vojnih operacija bilo pomirenjem", navedeno je u saopštenju.

Sporazum postignut juče pozdravili su i pobunjenici i opozicija, koji su naveli da je time poboljšan njihov položaj posle niza poraza u drugim delovima Sirije.

"Sporazum će oživeti revolucionarni duh", rekao je Ala Moadamani, borac koji se 2016. u okviru dogovora o evakuaciji preselio iz predgrađa Damaska u Idlib.

Zemlje širom sveta su takođe pozdravile sporazum jer je njim, za sada, sprečena ofanziva sirijske vojske na Idlib.

Ipak, ostaje pitanje kako će sporazum, koji predviđa razoružanje pobunjenika među kojima su i neki od najradikalnijih boraca iz celog sveta, biti primenjen a postoji i strah da bi primirje moglo propasti.

Idlib je poslednja pobunjenička provincija u Siriji, iako se strane trupe i njihovi lokalni saradnici nalaze u obližnjim područjima i na istoku zemlje.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side