Gruevski: Makedoniji ne treba premijer koji krade i laže (FOTO)
18.05.2015 | 11:36h ► 22:59h Skoplje

Gruevski: Makedoniji ne treba premijer koji krade i laže (FOTO)

Gruevski: Makedoniji ne treba premijer koji krade i laže (FOTO) Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović
Makedonski premijer i lider VMRO-DPMNE Nikola Gruevski poručio je opozicionom lideru SDSM Zoranu Zaevu da je večerašnjii miting podrške vlasti dokaz da nije uspeo da je sruši montiranim snimcima i terorističkim bandama.

“Mislili ste da ćemo da pokleknemo, ali večeras ste dobili odgovor. Makedonija se ne predaje, Makedonija je snažna”, rekao je Gruevski.

"Nema povlačenja, nema predavanja", kazao je Gruevski i dodao da je herojstvo policajaca poginulih u obračunu sa naoružanim teroristima 9. maja u Kumanovu primer za to - kako se voli Makedonija.

Makedonija, istakao je, nisu ni Nikola Gruevski ni Zoran Zaev."Makedonija ne može da dozvoli da ima premijera koji javno traži od naroda da savija kičmu, već mora da ima premijera koji će da se bori da nađe dostojanstveno rešenje za probleme", naveo je Gruevski.

On je optužio Zaeva da na destruktivan način i destabilizacijom želi da se dokopa vlasti."To je čovek koji nema svoj stav i vodi ga međunarodni milijarder koji kontroliše polovinu medija u Makedoniji i misli da sa svojim parama može da bude vođa nad narodom", kazao je Gruevski.

Makedoniji, dodao je, ne treba premijer koji "besramno krade i laže, šuruje sa stranim službama, stavlja im se na raspolaganje i hoće vlast"."Kao takav ne samo da neće biti premijer, nego ni gradonačelnik", kazao je Gruevski.

Osvrnuvši se samokritički na devet godina vladavine svoje partije, Gruevski je priznao da je sigurno bilo i grešaka.

"Ovi prisluškivani razgovori su velika pouka za mene, u svakom zlu ima i nešto dobro. Kao partija, ako ne učimo na greškama onda ništa nismo naučili", kazao je premijer.

Dodao je, međutim, da Zaev ne želi naprednu Makedoniju."Ni njegov scenarista to ne želi. Oni hoće vlast po svaku cenu. Zamislite premijera kog je na vlast dovela strana služba i o njemu ima iste snimke", naveo je Gruevski.

Pozdravljan od mase, Gruevski je ponovio da će se problem ustavnog imena Makedonije rešavati na referendumu, te da su prioriteti države evropske integracije i članstvo u NATO.

Na mitingu na kojem, prema proceni policije, prisustvuje 90.000 ljudi, Gruevski je poručio i da, ako se ima volje, može da se dođe do političkog kompromisa.Primetio je da su se teroristi u Makedoniji pojavili nakon što je Evropska komisija saopštila da će ta država imati najveći rast u ovoj i narednoj godini, a to, kako je rekao, znači investicije i radna mesta.

“Posle te objave su stigli iskusni teroristi. Naša policija ih je zaustavila. Opozicija kaže da smo ih mi organizovali. Međutim, nema ubijenih civila, samo teroristi - nisu im prošle laži”, naveo je makedonski premijer.

Podsetio je da su ostavke podneli ministri policije i transporta iako, kako je rekao, nema dokaza njihovoj krivici.

“Parlament je formirao anketni odbor da bi se utvrdile eventualne greške”, rekao je Gruevski i poručio da neće Zaevu dozvoliti da obmanjuje narod.Završavajući svoje 45-minutno obraćanje građanima pristiglim u velikom broju iz svih gradova Makedonije, Gruevski je rekao da “mračne sile i manipulatori ne mogu da uspeju i da niko ne može da naruši mir u Makedoniji”.

“Imam tim, viziju i narod koji je mudar i koji donosi ispravne odluke”, poručio je premijer pozdravljajući sve prisutne. Sa bine je ispraćen stranačkom himnom nakon što je Zaevu poručio:

“Hvala što si pokazao da nismo korumpirani kao ti”.

Miting je protekao bez incidenata.

Na miting podrške Nikoli Gruevskom došli su žitelji mnogih gradova Makedonije, za koje je bio organizovan prevoz.

Centar grada bio je u potpunosti blokiran jer nedaleko od Sobranja gde se održavao skup podrške vladajućoj VMRO DPMNE, ispred zgrade Vlade Makedonije traje juče započeti protest opozicione Socijal-demokratske stranke Makedonije koja traži ostavku Gruevskog, uvođenje tehničke vlade i prevremene izbore.

Jake policijske snage obezbeđivale su oba skupa.

Na skupu podrške VMRO DPMNE danas je, u svojstvu posmatrača, evro-poslanik Ričard Hovit koji je juče prisustvovao mitingu opozicione SDSM.

Na početku mitinga VMRO DPMNE pročitana su pisma podrške bivšeg predsednika Francuske Nikole Sarkozija i kancelarke Angele Merkel, u ime nemačke vladajuće Unije hrišćanskih demokrata (CDU).

Inače, na mitingu je rečeno da je 49 poslanika Evropskog parlamenta poslalo deklaraciju u kojoj osuđe političke napade na Gruevskog, a pročitan je i proglas Evropske narodne partije koja podržava aktuelnog premijera.

autor: VV/SA izvor: Beta/Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side