13.08.2017 Havana

Danas godišnjica rođenja Fidela Kastra, prva posle njegove smrti

Danas godišnjica rođenja Fidela Kastra, prva posle njegove smrti Foto: prtscr ytb
Kuba danas prvi put bez Fidela Kastra obeležava godišnjicu rođena oca Kubanske revolucije koji je preminuo 25. novembra 2016. godine u 91. godini.

Nikakve svečanosti nisu najavljene u kubanskim medijima, pošto je vlada u Havani nekoliko dana posle Kastrove smrti usvojila zakon kojim se zabranjuje dizanje spomenika u čast preminulom Kastru, kao i upotreba njegovog imena za institucije, parkove, javna mesta, ulice ili novčanice.

Predsednik Kube Raul Kastro ​je na iznenađenje mnogih Kubanaca rekao nekoliko sati pre sahrane da će u skladu s voljom Fidela Kastra parlamentu predložiti zakon kojim se neće dozvoliti stvaranje kulta ličnosti Fidela Kastra.

Kastro, rođen 13. avgusta 1926. godine, koji bi danas napunio 91. godinu, preminuo je 25. novembra prošle godine u Havani, a njegova smrt simbolično je označila kraj jedne epohe.

Revolucionarna ikona, jedna je od najznačajnijih figura 20. veka, iako se pre gotovo deceniju povukao sa funkcije, iz senke je učestvovao u političkom životu zemlje.

Na funkciji ga je 2008. nasledio brat Raul, koji je pokrenuo niz reformi još za njegovog života. Od povlačenja s vlasti, Fidel Kastro posvetio se pisanju i redovno je primao strane zvaničnike.

Kastro je po sopstvenoj želji sahranjen daleko od očiju javnosti na groblju u gradu Santijago de Kuba, gde je pre više od 60 godina počela Kubanska revolucija.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side