SAD obeležavaju godišnjicu terorističkih napada 11. septembra 2001
11.09.2018 | 08:50h ► 17:24h Vašington

SAD obeležavaju godišnjicu terorističkih napada 11. septembra 2001

SAD obeležavaju godišnjicu terorističkih napada 11. septembra 2001 Foto: Beta, AP
Amerikanci obeležavaju danas godišnjicu terorističkog napada na SAD 11. septembra 2001. godine.

Organizuju se razni komemorativni skupovi i dobrovoljni projekti, otkrivaju se novi spomenici žrtvama.

Hiljade ljudi, rođaci žrtava, preživeli, spasioci okupilo se jutros na spomen trgu gde su nekad stajale dve kule Svetskog trgovinskog centra u Njujorku. Ceremonija je počela minutom ćutanja i odzvanjanjem zvona u 8.46 po lokalnom vremenu kada je trgovinski centar pogodio prvi od dva aviona kojima su pilotirali teroristi. Rođaci žrtava ćutke su visoko podigli panoe sa slikama svojih voljenih.

Predsednik SAD Donald Tramp i potpredsednik Majk Pens otišli su na druga dva mesta gde su oteti avioni pali 11. septembra, pre 17 godina, u najtežem terorističkom napadu na američkom tlu.

Tramp i prva dama Melanija odleteli su u Pensilvaniju da se pridruže komemoraciji u polju blizu Šanksvila, gde je u subotu otkriven novi spomenik žrtvama u avionu koji se tu srušio. Novi spomenik dobio je naziv "Kula glasova".

Pens prisustvuje ceremoniji u Pentagonu, u Vašingtonu, koji je tekođe bio meta terorista.

Gotovo 3.000 ljudi poginulo je u napadima 11. septembra. Ti napadi i danas oblikuju američku politiku i svakodnevno ponašanje što je i dalje vidljivo na mnogim mestima, od aerodroma do poslovnih zgrada.

Komemoracije povodom tog datuma su sada postale uobičajeni rituali, kada se čitaju imena nastradalih i okupljaju porodice i političari.

Posle ceremonije u Njujorku večeras dva jaka snopa svetlosti biće uperena u noćno nebo sa mesta gde su bile dve kule.

I dalje se šire spomen obeležja za te napade. U Šanksvilu gde je upravo oktrivena Kula glasova biće dodato i zvono na vetar za svaku od 40 osoba koje su tamo poginule, a u Njujorku, gde su srušene dve kule, uskoro će početi rad na novoj stazi u znak sećanja na spasioce.

Istovremeno se nastavlja obnova. Stanica podzemne železnice koja je uništena 11. septembra pre 17 godina ponovo je otvorena u subotu. U junu je otvorena zgrada tri Svetskog trgovinskog centra od 80 spratova, jedna od nekoliko novih poslovnih zgrada koje su već završene ili se planiraju na tom mestu. Tu se gradi i centar za izvođačku umetnost.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 11.09.2018, 17:39h rodoljub

    AlKaida, avioni, bla, bla, bla, ...price za naivne i maloumne. Kule STC srusene su mini nuklearnim bombama na nosecim stubovima i zgrada se rusila pocev od prizemlja prema gore , kao da tone. To ne moze da se desi kada avion udari u neki trideseti sprat. Sve su rezirale i izvele tajne sluzbe, a svrha je bila da vladari ( korporativna mafija ) krenu u ratne pohode radi pljacke i bogacenja , pod maskom borbe protiv terorizma. Planetarni teroristi - americki liberali-globalisti , korporativna mafija .

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side