Damask odbacio američko-turski sporazum o tampon zoni u Siriji
08.08.2019 Damask

Damask odbacio američko-turski sporazum o tampon zoni u Siriji

Damask odbacio američko-turski sporazum o tampon zoni u Siriji Foto: pixabay.com
Damask kategorično odbacuje sporazum Turske i SAD o uspostavljanju operativnog centra za severnu Siriju radi uspostavljanja "bezbednosne zone" u pretežno kurdskom regionu, izvestili su u četvrtak državni mediji.

 

U sredu su Turska i Sjedinjene Države odlučili su da osnuju "centar za zajedničke operacije" koji će koordinirati stvaranje "bezbednosne zone" na severu Sirije, s ciljem da se spreči sukob snaga Turski i Kurda.

"Sirija kategorično odbacuje dogovor američkog i turskog okupatora o stvaranju onoga što oni nazivaju sigurnosnom zonom", prenela je zvanična novinska agencija Sana iz izvora u Ministarstvu spoljnih poslova Sirije.

"Taj sporazum predstavlja grubu agresiju na sirijski suverenitet i teritorijalni integritet i kršenje je principa međunarodnog prava", požalio se Damask.

"Sirija poziva međunarodnu zajednicu i Ujedinjene nacije da osude ovu američko-tursku agresiju koja predstavlja opasnu eskalaciju (...) i potkopava sva nastojanja da se nađe izlaz iz krize u Siriji", dodao je citirani diplomatski izvor.

Najava američko-turskog sporazuma u ​​sredu usledila je posle trodnevnih intenzivnih pregovora Ankare i Vašingtona, koji žele da izbegnu novu tursku vojnu operaciju protiv Jedinica za zaštitu naroda (IPG) - kurdske milicije koja kontroliše područja severne Sirije.

Damask je danas optužio sirijske Kurde da su "alat" u tom američko-turskom "neprijateljskom projektu", tvrdeći da Kurdi "snose istorijsku odgovornost".

Sirijske vlasti pozivaju Kurde da "revidiraju svoje stavove i vrate se u nacionalni savez", dodala je Sana.

Turska je poslednjih dana pretila intervencijama protiv kurdskih položaja na severu Sirije.

Kurdi, etnička manjina dugo marginalizovana u Siriji, stvorili su poluautonomnu zonu na severu zemlje zahvaljujući sukobu u Siriji, koji je izbio 2011. godine.

Ankara ne želi tu autonomiju kraj svoje granice, tvrdeći da će jezgra kurdske države podstaći ionako jake separatističke ambicije Kurda na njenom, turskom tlu.

A sirijski režim želi da ponovo osvojiti čitavu teritoriju svoje zemlje, te zato odbija kurdsku autonomiju.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side