Crnogorska opozicija ne priznaje rezultate parlamentarnih izbora
17.10.2016 Podgorica

Crnogorska opozicija ne priznaje rezultate parlamentarnih izbora

Crnogorska opozicija ne priznaje rezultate parlamentarnih izbora Foto: Beta/ AP
Crnogorske opozicione koalicije Demokratrski front (DF) i Ključ, zatim Socijaldemokratska partija (SDP) i Demokrate Crne Gore dogovorile su se da ne priznaju rezultate nedeljnih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori.

Te koalicije i partije, kako je potvrđeno agenciji Beta, takvu odluku obrazlažu uverenjem da se na dan izbora u Crnoj Gori dogodio "državni udar" hapšenjem grupe državljana Srbije, koji su osumnjičeni za nameru da uveče, nakon zatvaranja birališta, navodno izazovu ulično nasilje.

Ta grupa, kako je ranije saopšteno, nameravala je da uđe u zgradu crnogorskog parlamenta i proglasi pobedu opozicije, kao i da slobode liši premijera Mila Đukanovića.

Predstavnici pomenutih koalicija i partija su, na sastanku u Podgorici, takođe ocenili da su izborni proces "pratile takve zloupotrebe koje su po sadržaju nadmašile sve predhodne izborne procese u istoriji parlamentarizma u Crnoj Gori".

Kako se navodi, pojedini mediji već su u subotu, dan uoči izbora, najavili navodni državni udar. Državni organi Crne Gore su nedelju, kako se navodi, saopštili da se tokom izbornog dana desio pokušaj državnog udara.

"Jasno je da se u atmosferi državnog udara na sam dan izbora ne mogu održati slobodni i pošteni izbori", ocena je opozicije.

Na parlamentarnim izborima u nedelju, prema nezvaničnim rezultatima, najviše poslaničkih mandata, 36 ili 35, zavisno od toga ko je brojao  glasove, osvojila je vladajuća Demokratska partija socijalista (DPS), opoziciona koalicija Demokratski front (DF) osvojila je 18, koalicija Ključ devet, Demokrate Crne Gore osam i SDP  četiri.

Po dva poslanička mesta osvojile su Bošnjačka stranka (BS) i Socijaldemokrate Crne Gore, a po jedno Hrvatska građanska inicijativa (HGI) i koalicija Demokratske unije Albanaca i Albanske alternative.

To su nezvanični rezultati nevladine organizacije Centar za monitoring i istraživanja.  Druga organizacija, Centar za demokratsku tranziciju, nije sigurna da li će DPS imati 36 ili 35  mandata. Državna  izborna komisija bi rezultate izbora mogla da  saopšti u utorak.

Međunarodni posmatrači su danas ocenili da su parlamentarni izbori u Crnoj Gori održani "u takmičarskom okruženju, uz poštovanje osnovnih sloboda". Kampanju je, međutim, kako je ocenjeno, karakterisao nedostatak jasnih alternativnih rešenja i napadi na ličnom nivou.

Predstavnici opozicije su u sinoćnjim izjavama navodili nepravilnosti na nedeljnim izborima, ali niko nije nagovijestio da neće priznati rezultate izbora. Predstavnik DF-a je, štaviše, još dok je trajalo brojanje glasova, na konferencijama za novinare isticao da je opozicija pobednik izbora.

Lider DPS-a Milo Đukanović najavio je da će "brzo" biti postignut dogovor sa Socijaldemokratama Crne Gore, BS i strankama manjinskih zajednica o formiranju vlade. Ona bi, prema sadašnjem rasporedu mandata, imala podršku 42 poslanika,  jednog više nego što je apsolutna većina u parlamentu koji ima 81 poslanika.

Politički analitičari, međutim, najavljuju "iscrpljujuće" razgovore o formiranju vlade,  jer je i opozicija najavila razgovore s partijama manjinskih naroda.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side