25.05.2018 Solun

Cipras: Velika pobeda za Grčku epitet ispred reči 'Makedonija'

Cipras: Velika pobeda za Grčku epitet ispred reči 'Makedonija' Foto: Beta / Vlada Makedonije / MO
Premijer Grčke Aleksis Cipras je pregovore o nazivu Makedonije koji se danas vode u Njujorku, ocenio kao "kritične" i "osetljive" i rekao da bi "velika pobeda" bilo ako Grčka "postigne da se doda epitet nazivu 'Makedonija' ".

"Branimo nacionalni stav", rekao je Cipras posle sastanka s gradonačelnikom Soluna Janisom Butarisom kome je izrazio podršku jer su ga prošlog vikenda esktremni desničari i šovinisti napali i povredili zbog liberalnih stavova.

Nazivajući "budalama" kritičare pregovora s Makedonijom, premijer je naglasio da "ništa ne predajemo, nego pokušavamo da vratimo nešto što su drugi predali pre 70 godina".

"Naši severni susedi više od 70 godina imaju državni entitet koji je bio unutar jugoslovenske federacije, a potom je nezavisna država, nazvan 'Makedonija', noseći bez ikakvih odrednica naziv koji se odnosi na antički grčki svet i na ogromnu kulturnu baštinu grčke Makedonije. To vraćamo, i to nije lako", podvukao je Cipras.

Dodao je da Makedonci "nemaju veze sa Aleksandrom Velikim i tim istorijskim korenima. Njihovi koreni su slovenski i albanski, i oni to priznaju".

Govoreći o grčkom i identitetu suseda, Cipras je rekao da "smatramo da su to dve potpuno različite stvari i mislimo da je vreme za koegzistenciju, da sarađujemo i da živimo u miru u korist našeg regiona".

Upitan o mogućnosti prevremenih izbora u Grčkoj, pošto njegova stranka Siriza po anketama zaostaje čak više od 20 odsto za opozicionom konzervativnom strankom Nova demokratija, premijer je ponovio da će "parlamentarni izbori biti oktobra 2019. godine", kada ističe četvorogodišnji mandat.

Govoreći o razgovoru s napadnutim gradonačelnikom Soluna Butarisom, Cipras je rekao da ga je "ohrabrio da vodi demokratski progresivni front" i da "Solun mora biti demokratski grad".

"Solun je grad koji ima dugu tradiciju i borbe i odbrane demokratije, ali i dugu crnu tradiciju paradržave - nacionalizma, rasizma, netolerancije. Janis Butaris je pre nekoliko godina preuzeo mesto gradonačelnika grada koji je ogrezao u korupcijskim skandalima i u dugovima. Možda se neki ne slažu s njim politički, u mnogim stvarima, ali uspeo je da se danas taj grad bori da reši svoje probleme, kao otvoren, demokratski", rekao je Cipras.

 

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side