Cilj Bele kuće da svi štićenici staračkih domova budu testirani nije ostvaren
24.05.2020 Beograd

Cilj Bele kuće da svi štićenici staračkih domova budu testirani nije ostvaren

Cilj Bele kuće da svi štićenici staračkih domova budu testirani nije ostvaren Foto: pixabay.com
Apel Bele kuće da svi štićenici u staračkim domovima u SAD budu testirani na koronavirus na terenu se pokazao kao neostvariv u svim saveznim državama.

Pre gotovo dve nedelje Trampova administracija preporučila je da se na nivou saveznih država u roku od 14 dana testiraju svi štićenici i radnici u staračkim domovima.

Taj rok ističe, a agencija AP navodi da bar polovina država neće uspeti da završi testiranja, dok se neke ni ne trude da testiraju sve, kao glavni razlog navodeći nedostatak vremena i nemogućnost da se omoguće logistika i finansije za samo dve nedelje.

Samo je nekolicina država, uključujući Zapadnu Virdžiniju i Rod Ajlend, testirala sve stanare staračkih domova.

"U ovom trenutku bi bilo poprilično beskorisno raditi to", rekao je glavni medicinski zvaničnik Nebraske Gari Entoni, dodajući da ta država trenutno nema kapacitet za tako nešto kada postoje drugi koji treba da budu testirani.

Predsednik SAD Donald Tramp je 11. maja naveo da su SAD razvile "najnapredniji sistem testiranja na svetu" te najavio dodatne napore za razvijanje sistema testiranja, uključujući i testiranje svih štićenika u svim staračkim domovima, koji su najviše pogođeni pandemijom.

Prema podacima agencije AP više od 36.000 štićenika i osoblja u staračkim domovima umrlo je od posledica koronavirusa, što je više od trećine ukupnog broja smrtnih slučajeva u SAD.

Savetnica Bele Kuće Debora Briks priznala je da je takvo testiranje bilo izazov, ali da je potrebno fokusirati se na domove za stare koji su najranjivija kategorija u ovoj pandemiji.

Međutim, AP ocenjuje da je tim apelom odgovornost sa Trampove administracije prebačena na guvernere i savezne države, uprkos pozivima na koordinisani odgovor na pandemiju na nivou cele federacije.

autor: TKĐ izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side