Četvrtina Rusa smatra da je epidemija koronavirusa izmišljotina zainteresovanih lica
28.05.2020 Beograd

Četvrtina Rusa smatra da je epidemija koronavirusa izmišljotina zainteresovanih lica

Četvrtina Rusa smatra da je epidemija koronavirusa izmišljotina zainteresovanih lica Foto: AP/Dmitri Lovetsky
Trećina Rusa smatra da je opasnost od epidemije koronavirusa preuveličana ili da je izmišljotina zainteresovanih lica, rezultati su ankete koju je sprovela ugledna moskovska Visoka škola ekonomije.


Da nikakve epidemije nema i da su je izmislila određena lica, uvereno je 23 odsto anketiranih. A da je opasnost preuveličana smatra 9,6 odsto.

Anketa je postavljenja na mnogobrojim ruskim sajtovima u pet etapa od 18. marta do 26. maja. Na anketu je odgovorilo više od 30 hiljada osoba iz svih ruskih regiona, uzrasta od 20 do 60 godina.

Analitičari navode da se osobe koje ne veruju u epidemiju ili smatraju da je izmišljena, drastično drugačije ponašaju od onih koji je priznaju. Prva grupa osoba se u 43 odsto slučajeva izjasnila da posećuje rođake, a više od polovine se izjasnilo da izlazi u šetnju. Tri četvrtine među skepticima se izjasnilo da nema nikakve potrebe za saoizolacijom.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas, komentarišući rezultate anekete da "odricanje virusa pokazuje odsustvo želje da se pogleda oko sebe i prihvati realnost".

"Na osnovu sopstvenog iskustva mogu da kažem da ta stvar postoji i da je opasna", rekao je Peskov.

Peskov, kao i njegova supruga, šampionka u umetičkom klizanju, Tatjana Navka bili su hospitalizovani sa dijagnozom Kovid-19, a izašli su iz bolnice 25. maja.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side