Četiri evropske zemlje predložile plan pomoći za prevazilaženje krize
23.05.2020 Beč

Četiri evropske zemlje predložile plan pomoći za prevazilaženje krize

Četiri evropske zemlje predložile plan pomoći za prevazilaženje krize Foto: Beta / AP
Četiri evropske zemlje predstavile su danas sopstveni plan pomoći u Evropskoj uniji namenjen prevazilaženju krize pandemije korona virusa, navodeći da odbacuju svaki mehanizam za udruživanje snaga o rešavanju evropskog duga.

Holandija, Austrija, Danska i Švedska žele hitnu pomoć za najugroženije zemlje i to u vidu kratkoročnih zajmova po povoljnim uslovima tokom naredne dve godine, navodi se u predlogu plana pomoći koju prenosi kancelarija austrijskog kancelara Sebastijana Kurca.

Pozajmljeni novac treba da bude namenjen aktivnostima koje doprinose privrednom oporavku, kao što su jačanje zdravstvenog sektora, ulaganje u inovacije i ekološku tranziciju.

Francuski predsednik Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel u ponedeljak su predloži plan od 500 milijardi evra za oporavak ekonomije ugrožene pandemijom korona virusa, preko mehanizma udruživanja snaga za rešavanje evropskog duga.

Međutim, četiri evropske zemlje se ne slažu sa udruživanjem evropskog duga jer smatraju da bi najmanje disciplinovane zemlje u ekonomskom pogledu kao i najslabije države mogle da imaju koristi zahvljajujući većem finansiranju bogatijih zemalja.

Umesto toga, one predlažu opsežne reforme i poštovanje postavljenog budžetskog okvira. Četiri zemlje se zalažu i za zaštitu troškova od malverzacija navodeći da bi u tom procesu bili uključeni evropski tužioci i oni zaduženi za borbu protiv korupcije.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side