Četiri članice SE aktivirale odstupanje od Konvencije o ljudskim pravima
19.03.2020 Strazbur

Četiri članice SE aktivirale odstupanje od Konvencije o ljudskim pravima

Četiri članice SE aktivirale odstupanje od Konvencije o ljudskim pravima Foto: Pixabay.com
Letonija, Rumunija, Moldavija i Jermenija suočene sa korona virusom aktivirale su član Evropske konvencije o ljudskim pravima koji omogućava odstupanje od te konvencije u slučaju vanrednog stanja, saopštili su danas izvori bliski Savetu Evrope i dodali da bi i druge zemlje mogle to da učine.

Te četiri zemlje, članice Saveta Evrope, zvanično su obavestile da su uvele vanredno stanje i da aktiviraju član 15 o odstupanju od Konvencije, izjavio je neimenovani portparol Saveta Evrope i dodao da će to verovatno učiniti i druge zemlje, pošto se širi epidemija korona virusa.

Član 15 Evropske konvencije o ljudskim pravima predviđa da u "slučaju rata ili drugih vanrednih opasnosti koje ugrožavaju život nacije", zemlja članica može da preduzme mere odstupanja od obaveza predviđenih Konvencijom, ali pod uslovom da te mere nisu u suprotnosti sa drugim obavezama međunarodnog prava.

Međutim, član 15 ne dozvoljava državi da odstupi od članova Konvencije koja štite pravo na život i zabranjuju mučenje i ropstvo.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side