Češka upozorava da Skripalja nije otrovao novičok koji je testirala Češka
04.05.2018 Prag

Češka upozorava da Skripalja nije otrovao novičok koji je testirala Češka

Češka upozorava da Skripalja nije otrovao novičok koji je testirala Češka Foto: pixabay
Češko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da u napadu na bivšeg dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja u Velikoj Britaniji nije upotrebljen onaj nervno-parališući otrov tipa novičok koji je prošle jeseni i mikroskopskim količinama testirala u laboratoriji pa uništila češka armija.

"Malu količinu otrova, nekoliko mililitara, proučava Vojni istraživački institut u Brnu koji za to ima saglasnost Organizacije za zabranu hemijskog oružja. Materija se posle uvek u laboratoriji likvidira i nigde se ne skladišti, što je bio i slučaj otrova A230. Taj otrov nikako nije mogao da bude zloupotrebljen. Što je najvažnije, nervno-parališući otrov upotrebljen u napadu u Velikoj Britaniji nosi oznaku A234 i radi se o drugoj varijanti, ne onoj koja je testirana u češkoj Vojnom istraživačkom institutu u Brnu", saopštilo je danas češko Ministarstvo spoljnih poslova.

Na protivrečnosti poverljivog izveštaja Bezbednosne informativne službe (BIS), koja je po naređenju predsednika Miloša Zemana povela istragu i u poverljivom izveštaju došla do zaključka da Češka nije proizvela ni skladištila novičok A234 korišćen u napadu na Skripalja i tvrdnje vojnih obaveštajnih službi da je taj otrov testiran u Češkoj, reagovao je danas i premijer Andrej Babiš.

"Začuđujuće je to što jedna služba tvrdi jedno druga drugo. Tako da moramo da ih pitamo šta su time mislili", kazao je danas premijer Babiš.

Da civilna kontraobaveštajna služba i vojni obaveštajci protivreče svojim tvrdnjama priznao je sinoć i predsednik Miloš Zeman i objasnio da bi vojna služba po njegovom mišljenju trebalo da bude bliže toj materiji i zato se priklonio njenoj tvrdnji i rekao sinoć da je u Češkoj proizveden i testiran novičok.

"Zaključio sam. Kod nas je bio proizveden i testiran novicok, u maloj kolicini i zatim uništen. Znamo gde, znamo kada i licemerje je da se pretvaramo da toga kod nas nije bilo. Nisam pitao ;zašto je proučavan, ali znam da je testiranje obustavljeno i nije dalje nastavljeno", rekao je Zeman sinoć privatnoj češkoj TV Barandov.

Zemanovu izjavu zvanična Moskva prokomentarisala je kao jasan dokaz da je Velika Britanija lagala kada je tvrdila da je Skripalja otrovom pokušala da likvidira Rusija i da su i drugi mogli da budu umešani u slučaj.

Češko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da Češka, čija armija ima specijalizovanu hemijsku jedinicu, poručava svojstva i takvih nervnih otrova kao što su otrovi iz grupe novičok, ali i ;sarin i tabun, uz dozvolu Organizacije za zabranu hemijskog oružja.

"Materije nazivane u medijima novičok među koja spada i A230, potencijalno su otrovne materije i njihova identifikacija i odbrana protiv njih sastavni su deo obuke češke vojne hemijske jedinice. U cilju detekcije, odbrane i bezbednosti građana Češke, te materije bile uvršćene u testiranje hemijskih svojstava, isto kao i drugi otrovi kao sarin i tabun", saopštilo je danas češko Ministarstvo odbrane.

Portparol ministarstva Jan Pejšek naveo je, međutim, da se u Češkoj ti otrovi ne proizvode, već u hemijskoj sintezi u laboratoriji dobija svega nekoliko mikrograma a mogućnost da dođe u nezvane ruke je ravna nuli.

"Takva mikrosinteza se prema međunarodnim ugovorima ne smatra proizvodnjom", kazao je danas češkim medijima portparol Ministarstva odbrane.

Češki ekspert sa Univerziteta odbrane u Brnu Danijel Jun zbrku oko toga da li Česi jesu testirali novičok ili ne objasnio je da je novičok grupa otrova nazvanih A230, A232, A234, A242 i A262, ali da nikada nije zvanično potvrđena njihova formula, te se neproverene formule nalaze i u članku na Vikipediji.

"Na osnovu njih svaki stručnjak može da ih proizvede. To je kao sa automobilom. Ako dobijete u ruke šemu, nećete moći da ga proizvedete kod kuće. Ali stručnjak sa opremljenom laboratorijom može. Pošto niko nije potvrdio zvanično formulu novičoka, ona može da bude potpuno drugačija nego one koje mogu da se nađu na internetu", kazao je Jun češkoj agenciji ČTK. 

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
No? istraživa?a 2020
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side