Češka, Mađarska i Poljska prekršile zakon EU nepridržavanjem izbegličkih kvota
02.04.2020 Brisel

Češka, Mađarska i Poljska prekršile zakon EU nepridržavanjem izbegličkih kvota

Češka, Mađarska i Poljska prekršile zakon EU nepridržavanjem izbegličkih kvota Foto: Beta/AP/Altaf Qadri
Evropski sud pravde presudio je danas da su Češka, Mađarska i Poljska prekršile zakon EU odbijanjem da se pridržavaju programa izbegličkih kvota koji je pokrenut nakon što je više od milion migranata ušlo u EU, uglavnom bežeći od rata u Siriji i Iraku.

U hitnom postupku 2015. godine, države članice EU su se saglasile da presele oko 160.000 izbeglica iz Italije i Grčke, koje su bile pogođene velikim prilivom migranata.

Pet godina kasnije, Grčka se i dalje bori da preuzme teret, a hiljade ljudi se i dalje nalazi u veoma lošim uslovima na grčkim ostrvima.

Odluka o "privremenom preseljenju" donesena je glasanjem koje je zahtevalo dvotrećinsku većinu zemalja članica EU, kojih je tada bilo 28.

Češka, Mađarska i Poljska bile su među malom grupom država koje su glasale protiv.

Na kraju je preseljeno samo oko 40.000 izbeglica.

Češka, Mađarska i Poljska nisu preuzele brigu skoro ni o jednoj izbeglici tokom dve godine kada je program bio u funkciji.

Izvršna komisija EU tražila je objašnjenje, ali nisu dobili zadovoljavajuće odgovore.

Evropski sud pravde je u svojoj presudi rekao da "odbijanjem da se povinuju privremenim mehanizmima za preseljenje podnosilaca zahteva za međunarodnu zaštitu Poljska, Mađarska i Češka nisu ispunile svoje obaveze prema zakonu Evropske unije".

Tri države su tvrdile da su za osiguranje javne bezbednosti odgovorne same države EU, a ne komisija, koja je sastavila šemu kvota i izvela zemlje pred sud.

Međutim, Sud EU sa sedištem u Luksemburgu saopštio je da se "ne mogu osloniti ni na svoje odgovornosti koje se tiču održavanja javnog reda i mira i očuvanje unutrašnje bezbednosti, niti na navodno loše funkcionisanje mehanizma za preseljenje kako bi se izbeglo sprovođenje tog mehanizma".

Odbijanje država da učestvuju u podeli opterećenja i pomognu partnerima u nevolji izazvalo je jednu od najvećih političkih kriza u EU.

Pitanje migracije otvorio je novi rezervoar glasova na izborima za krajnje desne stranke.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 2.04.2020, 21:25h dolje teroristi koji nas unistavate

    njih ce osudit jer nemaju ni jedat teroristicki napad od placenih izbjeglica, a usput su presutili da su sad te isti tuzioci, odbili da pomognu narodima evrope da se bore protiv koronavirusa. to su cisto teroristicke ucjene koje vode u raspad Evropske Zajednice

enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side