21.10.2017 | 20:42h ► 21:55h Prag

Češka: Babiš trijumfuje na izborima i naglašava da je ANO proevropska stranka

Češka: Babiš trijumfuje na izborima i naglašava da je ANO proevropska stranka Foto: Beta / AP
Lider pobedničke stranke ANO na češkim parlamentarnim izborima u petak i danas, tajkun Andrej Babiš odbio je danas nakon što je njegova stranka pobedila sa 29,6 odsto osvojenih glasova, da bi mogao da bude pretnja po demokratiju ili Evropsku uniju a Češku da će okrenuti ledjima NATO ka Rusiji.

"Mi smo proevropski pokret. Nismo pretnja. Ja sam jedini češki ministar koji je uspeo da progura zakone u Briselu. Poznajem evropske političare i spreman sam da se borim za naše interese. Mi smo čvrsto sastavni deo EU, čvrsto smo deo NATO. Neka prestanu da plaše da smo orijentisani na Istok", kazao je Babiš na konferenciji za novinare nakon prebrojanih 99,9 odsto glasova.

Najverovatniji budući češki premijer upozorio je, međutim, da je neophodno da se Evropa reformiše a EU da se zamisli zašto je napušta Velika Britanija kao i to da prestane da govori o Evropi u više brzina.

Babiš je uprkos tome što je većina potencijalnih koalicionih partnera već danas odbila da uđe u koalicionu vladu sa ANO, ukoliko bi premijer bio Babiš, pošto je optužen i pod krivičnom istragom za zloupotrebu dva miliona evra za njegovu luksuznu farmu Rodino gnezdo, izjavio je da će pregovarati sa svih osam partija koje su osim ANO ušle u parlament.

"Bilo bi dobro za našu zemlju da imamo stabilnu vladu da se bori za naše interese. Nema razloga da Briselu ne ponudimo legislativno rešenje, recimo nelegalne migracije. Evropa stalno nešto čeka, nekakve koalicije, nekakve vlade. Ja se nadam da će kod nas vlada biti sastavljena brzo", rekao je Babiš.

Češki parlamentarni izbori završili su pobedom najbogatijeg Slovaka, drugog najbogatijeg čoveka u Češkoj, tajkuna prehrambene i petrohemijske industrije čije bogatstvo američki Forbs procenjuje na preko četiri milijarde dolara, Andreja Babiša i njegove ANO, većom od očekivane, ali ipak nedovoljnom da sastavi stabilnu vladu sa samo jednim koalicionim partnerom.

Neizvesnost u to kako će na kraju izgledati Babišova vlada uneli su Pražani, čije glasove broje poslednje a koji po običaju glasaju drugačije nego češka unutrašnjost, jer su zahvaljujući glasovima birača u glavnom gradu u parlament ipak prošli i proevropski liberali iz TOP09, tesno iznad cenzusa od pet odsto, ojačali konzervativci iz Građanske demokratske stranke i češki Pirati.

Pražani su svojim glasovima prikočili ekstremiste iz ksenofobnog, anitiislamskog pokreta. Sloboda direktna demokratija biznismena Tomija Okamure koji su nakon prebrajanja svih glasova tek četvrta a ne druga kako je izgledalo na početku, po snazi stranka u parlamentu.

U Poslaničkom domu svoje među ukupno 200 poslanika imaće prvi put čak devet stranaka uz potpuni debakl levice, kako do sada vladajućih socijaldemokrata koji su osvojili svega 7,2 odsto glasova, za 10 odsto manje nego na izborima 2013. godine, tako i dosadašnje glavne protestne partije za Čehe - nereformisane Komunističke stranke Češke i Moravske.

Babišu je još pre prebrajanja svih glasova čestitao šef liberalne frakcije ALDE u Evropskom parlamentu u kojoj su i evroposlanici Babišove ANO, Gi Verhovstad i izrazio nadu da će zahvaljujući Babišu u Češkoj biti formirana nova vladajuća koalicija i proevropska vlada koja će aktivno učestvovati u preko potrebnim reformama EU.

"Istovremeno sam ozbiljno uznemiren zbog povećane podrške evroskpetičnim i ksenofobnim snagama. Umesto toga da se danas ljudima u srcu Evrope nudi izolacija potrebna je aktivna češka vlada sa željom da reformiše EU, ima koristi od jedinstvenog tržišta i ojača sposobnosti EU da zajednički brani svoje građane", napisao je lider evropskih liberala.

Predsednik Češke Miloš Zeman najavio je ovog vikenda da će ostaviti lideru pobedničke stranke koga namerava da imenuje za premijera bez obzira što kao prvi može da završi direktno tokom funkcije u zatvoru a čak i u slučaju da formira vladu sa Okamurinim ekstremistima, maksimalni rok od mesec dana da se se ostalim parlamentarnim strankama dogovori o izboru rukovodstva parlamenta i pokuša da nađe koalicione partnere.

 

U češkom parlamentu rekordnih devet stranaka, Babiš sastavlja vladu

Na parlamentarnim izborima u petak i subotu u Češkoj 60,84 odsto birača izglasalo je u parlament rekordnih devet stranaka a najviše glasova osvojila je prema očekivanjima stranka centra, ANO, tajkuna prehrambene i petrohemijske industrije, koga mnogi nazivaju češkim Trampom, Andreja Babiša koji će sastavljati novu češku vladu.

Od osam miliona registrovanih birača na izbore je izašlo njih 5.060.759 a ANO je osvojila više od očekivanja, 29,64 odsto glasova što joj daje 78 poslanika u Poslaničkom domu od 200 članova, saopštio je Zavod za statistiku nakon prebrajanja svih glasova.

Na drugom mestu je konzervativna Građanska demokratska stranka koju je svojevremeno osnivao pa se sa njom razišao bivši češki premijer i predsednik Vaclav Klaus sa 11,32 odsto glasova i 25 poslanika, na trećem prvi put u parlamentu češki Pirati sa 10,79 odsto glasova i 22 poslanika.

Najveći bauk izbora, ekstremistička stranka Sloboda direktna demokratija biznismena Tomija Okamure koja traži zabranu islama, izbeglica i izlazak Češke iz Evropske unije, zahvaljujući biračima velikih gradova, pre svega prestonice Praga osvojila je manje glasova nego što se na početku činilo i sa 10,64 odsto glasova i 22 poslanika tek je četvrta po jačini stranka u parlamentu.

Okamurini ekstremisti bili su u parlamentu i u dosadašnjem sazivu, ali kao partija Zora koja je zbog skandala oko zloupotrebe partijskog novca Okamuru izbacila iz svojih redova a sada nije prošla u parlament.

Debakl je doživela levica, kako nereformisana Komunistička stranka Češke i Moravske koja je osvojila 7,76 odsto glasova i 15 poslanika, tako i vladajuća Češka socijaldemokratska stranka premijera Bohuslava Sobotke koja će na osnovu 7,27 odsto glasova u parlamentu imati 15 poslanika.

Zahvaljujući Pražanima i dijaspori u parlament će tesno iznad cenzusa od pet odsto ući i liberali iz TOP09 koji sa sedam poslanika i Gradonačelnici i nezavisni sa šest poslanika.

Ovakva rascepkanost u donjem domu parlamenta otežava Andreju Babišu sastavljanje stabilne vlade a iako je pozvao sve stranke koje su ušle u parlament na pregovore bar za sada većina je odbila da učestvuje u vladi zato što je optužen za zloupotrebu evropskih dotacija za svoju farmu Rodinu gnezdo a pošto se protiv njega vodi krivična istraga, može se desiti da bude prvi češki premijer koji bi tokom funkcije završio u zatvoru.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side