23.02.2018 Ljubljana

Cerar: Uskoro pismo Evropskoj komisiji da Hrvatska krši evropsko pravo

Cerar: Uskoro pismo Evropskoj komisiji da Hrvatska krši evropsko pravo Foto: Wikipedia
Slovenački premijer Miro Cerar izjavio je danas u Briselu da će njegova vlada "vrlo brzo" pismom obavestiti Evropsku komisiju da Hrvatska neprihvatanjem arbitražne presude o granici krši evropsko pravo, zbog čega Slovenija želi da pokrene "pravne postupke" protiv Zagreba.

Cerar je novinarima rekao da slovenačka Vlada priprema pismo teksta u kojem bi trebalo da budu argumenti da Hrvatska "nije ispunila obavezu koja proizlazi iz evropskih ugovora", prenela je Hina.

On je rekao da prema proceduri predviđenoj Lisabonskim ugovorom, država članica koja smatra da druga članica nije ispunila svoje ugovorne obaveze može tužiti drugu, ali da prvo o tome treba da obavesti Komisiju i iznese svoje argumente.

"Komisiju najpre moramo obavestiti da se radi o protivpravnom stanju koje je počinila Hrvatska. Očekujemo da će Komisija sama poduzeti mere, a u suprotnom ćemo biti prisiljeni pravne korake poduzeti sami", rekao je Cerar.

Za tužbu Slovenije na evropskom sudu najviše se zalaže slovenski ministar spoljnih poslova Karl Erjavec, navela je Hina.

Erjavec je posle Cerarove izjave u Brisleu rekao da je sve spremno za slanje pisma Evropskoj komisiji s elementima tužbe protiv Hrvatske i da će taj predmet sledeće nedelje izneti na vladi, ali da je konačna odluka na Ceraru koji treba da potpiše pismo.

Arbitražni sud za granični spor Hrvatske i Slovenije doneo je krajem juna presudu koja je trebalo da reši višegodišnji spor dve zemlje, ali se to nije dogodilo, jer se odlukom Sabora 2015. Hrvatska povukla iz arbitraže pošto je otkriveno da su se slovenački predstavnik u arbitražnom sudu Jernej Sekolec i službenica slovenačkog Ministarstva spoljnih poslova Simona Drenik dogovarali o iznošenju slovenačkih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudija.

Hrvatska smatra da je time arbitražni proces nepovratno kompromitovan i zagovara bilateralno rešavanje spora, dok Slovenija traži od Hrvatske da poštuje odluku arbitražnog suda.

Arbitražni sud je odlučio da tri četvrtine Piranskog zaliva, odnosno Savudrijske vale, pripadne Sloveniji, kao i da ta država kroz hrvatske teritorijalne vode dobije pristup otvorenom moru kroz koridor širok dve i po nautičke milje.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side