14.01.2019 Prag

Čeh osuđen na četiri godine za izazivanje sudara vozova kako bi Česi zamrzeli muslimane

Čeh osuđen na četiri godine za izazivanje sudara vozova kako bi Česi zamrzeli muslimane Foto: pixabay
Stariji Čeh koji je 2017. godine izveo dva teroristička napada na vozove, obaranjem drveća na pruge, u želji da to Česi pripišu izbeglicama muslimanima i zamrze ih, osuđen je danas u Pragu na četiri godine zatvora i obavezno psihijatrijsko lečenje a sud je naredio takođe da mu se oduzme testera.

Jaromir Balda, 70-godišnji penzioner, dva puta je oborio 2017. godine drveće na železničke pruge blizu Mlade Boleslave u Centralnoj Češkoj i izazvao tako dva puta sudar voza u kojima na sreću nije bilo mrtvih ni teže povređenih a kako bi to Česi pripisali izbeglicama muslimanima ostavio je na mestu džihadističke lažne letke.

Navodno dzihadističke letke napisane lošim češkim jezikom u kojima se preti Česima kao neverničkim psima Balda je ostavio u i 13 većih čeških gradova a jedan je poslao privatnoj češkoj televiziji Prima poznatoj po pristrasnom izveštavanju protiv izbeglica, posebno muslimana, zbog čega je imala probleme sa nezavisnim nadzornim savetom za televizije.

Tužilac nije tražio ni zakonsku kaznu koja iznosi od pet do 15 godina zatvora i tako je prvi Čeh osuđen za terorizam poslat u zatvor danas samo na četiri godine, jer je uzeto u obzir njegovo psihičko stanje kao i smanjena uračunljivost, te mu je zato naređeno i da se leči u ambulanti.

"Posle informacija od prijatelja iz Nemmačke i Francuske i sa interneta imao sam noćne more da nam nadiru ovamo vozovima kao u indijskim filmovima. Siluju, sakate obrezivanjem žene, kamenuju. Rekao sam sebi, sada će to početi i kod nas, počeće da nas streljaju", kazao je u svoju odbranu sudu Balda.

Krivicu nije poricao ali je naglašavao da nije želeo nikoga da povredi, već samo da izazove mržnju prema izbeglicama i muslimanima a da danas misli ipak drugačije, nakon što je proveo godinu dana u zatvoru do suđenja, pošto je uhapšen u februaru prošle godine.

Balda je aktivni simaptizer i sitni sponzor radikalne češke nacionalističke populističke stranke Sloboda direktna demokratija potpredsednika Poslaničkog doma češkog parlamenta Tomija Okamure.

Stranka je čin svog simpatizera koji je SPD obećavao da će bacati molotovljeve koktele ženama u burkama pod noge osudila, ali je istovremeno optužila sve koji smatraju da Češka treba da prihvata izbeglice, u najmanju ruku žene i decu koji zaista beže iz ratnih područja, da su oni prosto naterali Baldu na takvo ponašanje.

Poslednji izveštaj češkog Ministarstva unutrašnjih poslova koji je krajem prošle godine primio k znanju i Savet bezbednosti Češke upozorio je da je češka muslimanska zajednica miroljubiva i integrisana a da paradoksalno pretnju da bi i ona mogla da se radikalizuje predstavljaju prvenstveno izjave nekih čeških političara protiv muslimana.

"Među glavne teme koje bi potencijalno mogle da ih radikaluzuju spadaju islamofobne izjave nekih predstavnika javnog života i proizraelski stavovi države i njenih predstavnika", stoji u tom izveštaju MUP-a.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side