Bundestag dao "zeleno svetlo" za paket pomoći Grčkoj
19.08.2015 | 11:00h ► 19:11h Berlin

Bundestag dao "zeleno svetlo" za paket pomoći Grčkoj

Bundestag dao "zeleno svetlo" za paket pomoći Grčkoj Foto: AP
Nemački Bundestag je danas na vanrednoj sednici dao "zeleno svetlo" za novi paket pomoci Grčkoj, vredan 86 milijardi evra, a nemački mediji procenjuju da je među protivnicima dalje pomoći Atini bilo i oko 55 poslanika iz redova demohrišćana, kancelara Angele Merkel.

Za novi paket pomoći glasala su 444  poslanika, protiv je bilo 113, a uzdržanih 18 poslanika.

Među onima koji su bili protiv, nalaze se i poslanici iz redova takođe vladajućih socijaldemokrata, ali i opozicione Levice, koji su glasali protiv, uz argument da je Grčkoj postavljeni veoma teški uslovi.

Nemačka je jedna od nekoliko članica evro-zone čiji parlament treba da da "zeleno svetlo" paketu pomoći Grckoj, pre nego što ta pomoć počne da se isplaćuje.

Glasanju u Bundestagu prethodila su uvodna izaganja, kao i žestoke poslaničke diskusije u kojima se, ipak, ukazalo na potrebu solidarnosti, kompromisa i dalje pomoći Grckoj, kako bi ona ponovo "stala na noge".

Ministar finansija Volfgag Šojble branio je danas novi paket pomoći Grčkoj i rekao da je to u interesu Grčke i u interesu Evrope.

"Nema garancija da će to funkcionisati i uvek može da ima sumnji", rekao je Šojble na specijalnoj sednici Bundestaga na kojoj se odlucuje o novom paketu pomoci Grčkoj od 86 milijardi evra.

Šojble je kazao da bi, uzimajuci u obzir cinjenicu da je grcki parlament vec odobrio vecinu mera reformi, bilo "neodgovorno ne iskoristiti šansu za novi pocetak u Grčkoj".

 

Holandski parlament podržao treći paket pomoći Grčkoj

Holandski parlament podržao je danas treći paket pomoći Grčkoj nakon žestoke debate tokom koje su poslanici glasali i o poverenju premijeru Marku Ruteu.

Rute je ranije rekao da je odluka parlamenta za ili protiv paketa pomoći Grčkoj nepotrebna, pošto je kabinet, a ne parlament, taj koji vodi politiku zemlje.

Ipak, u političkom smislu bilo bi mu teže da potpiše predlog za pozajmicu Atini da su poslanici većinom odbili taj plan, prenosi AFP.

Na kraju debate, Rute je lako preživeo glasanje o poverenju koje je tražio poslanik desnice Gert Vilders koji se žestoko protivi pomoći Grčkoj.

autor: IG/SA izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side