23.02.2018 Sofija

Bugarska ministarka podnela ostavku zbog sumnje o korupciji

Bugarska ministarka podnela ostavku zbog sumnje o korupciji Foto: print screen
Bugarska ministarka za energetiku Temenuška Petkova objavila je danas da podnosi ostavku zbog sumnji o korupciji vezanih za prodaju jedne firme iz energetskog sektora.

Posle otrkića u medijima Petkova je priznala da već dugo poznaje vlasnika jedne malo poznate bugarske firme Inerkom, koja je na opšte iznenadjenje u četvrtak izabrana za kupca najveće privatne kompanije za distribuciju energije u zemlji CEZ Bugarska.

Bugarski premijer Bojko Borisov potrvdio je danas novinarima na margini evropskog samita u Briselu da je savetovao ministarki da napusti funkciju da bi se izbego svaki mogući udarac na ugled vlade.

Firmu CEZ Bugarska je otkupila češka grupa CEZ 2004. CEZ Bugarska obezbedjuje distribuciju struje u Sofiji i na severozapadu Bugarske, sa oko tri miliona korisnika.

CEZ Bugarska ima obrt od 900 miliona evra, navod se na specijalizovanom internet sajtu Kapital, koji procenjuje vrednost transakcije na 320 miliona evra.

Izbor Intercoma, male kompanje koja drži tri lokacije sa energijom vetra, za kupovinu ovog bugarskog giganta, naspram više konkurenata podstakao je sumnje u korupciju koja doseže do vladajuće većine.

Pekova je odbacila sve optužbe o neregularnosti i dodala da vlada nije bila uključena u izbor kupca. Transakciju još treba da odobri više nezavisnih komisija.

EU zamera Bugarskoj, aktuelnoj predsedavajućoj Unije, propuste u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, isto što zamera i Rumuniji.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side