09.07.2018 | 08:22h ► 10:00h Tokio

Broj žrtava nevremena u Japanu povećan na 100

Broj žrtava nevremena u Japanu povećan na 100 Foto: Beta/AP/Shohei Miyano/Kyodo News
Najmanje 100 osoba stradalo je u kiši i nevremenu koje je poslednjih dana zahvatilo zapadni deo Japana, saopštile su jutros japanske vlasti novi bilans žrtava.

 

 

Portparol japanske vlade Jošida Suga izjavio je da je među stradalima 13 dobilo infarkt.

Jake kiše izazvale su bujice, klizišta i poplave, i mnogi stanovnici su blokirani pre nego što su mogli da poslušaju naloge lokalnih vlasti za evakuaciju.

Putevi u nekim oblastima su blokirani i izdato je upozorenje na klizišta. Vojni kamioni poslati su u delove Japana u kojima kanalizacija više ne funkcioniše.

Iako je Japan jedna od najmodernijih država u Aziji, ruralna područja svake godine pogađaju sezone jakih kiša, i za sobom ostavljaju žrtve i materijalnu štetu.

 

Šinzo Abe otkazao svetsku turneju zbog nevremena u zemlji

Japanski premijer Šinzo Abe odlučio je da otkaže turneju koja je trebalo da počne u sredu posetama Belgiji, Francuskoj, Saudijskoj Arabiji i Egiptu, zbog nevremena koje je poslednjih dana zahvatilo deo zemlje, preneli su danas japanski mediji.

Ta vest za sada nije zvanično potvrđena ali se tokom dana očekuje konferencija za novinare potparola japanske vlade.

Abe je najpre trebalo da poseti Brisel gde je bilo predviđeno potpisivanje sporazuma o ekonomskom partnerstvu Japana i Evropske unije.

Japanski premijer je potom planirao put u Pariz na sastanak s francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, a trebalo je da bude počasni gost Francuske na tradicionalnoj vojnoj smotri za državni praznik 14. jul.

Abe je posle Francuske trebalo da putuje u Saudijsku Arabiju i svetsku turneju da završi u Egiptu.

 

Vučić uputio pismo saučešća japanskom caru 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas saučešće japanskom caru Akihitu, zbog poplava koje su pogodile tu zemlju u kojima je stradalo najmanje 100 ljudi.

"Duboko nas je potresla tragična sudbina ljudi stradalih u poplavama koje su pogodile Japan. Dozvolite mi da Vama i porodicama poginulih uputim iskreno saučešće, kao i da izrazim saosećanje sa onima koji još tragaju za svojim najbližima", napisao je predsednik.

Vučić je naveo da Srbija sa velikom zahvalnošću pamti pomoć Japana posle poplava 2014. godine i da je spremna sada da im pomogne.

"Teško je predvideti ovakve katastrofe i zaustaviti nemilosrdnu snagu prirode, ali ako Srbija, kao mala zemlja i veliki prijatelj Japana, može da pomogne na bilo koji način spremni smo da u okviru svojih mogućnosti to i učinimo", navodi se u pismu.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side