21.08.2018 | 12:26h ► 22:57h Milano

Brod sa 177 migranata pristao u luku na Siciliji, čeka se rešenje EU

Brod sa 177 migranata pristao u luku na Siciliji, čeka se rešenje EU Foto: Beta, AP
Brod italijanske obalske straže sa 177 migranata pristao je danas u sicilijansku luku Katanija, gde će sačekati odluku koja će ih zemlja prihvatiti, u jeku još jednog spora Italije i Malte oko primanja migranata, prenela je danas agencija AP.

Iako je brod pristao u luku kasno noćas, Vlada Italije ne dozvoljava migrantima da ga napuste pošto se čeka odluka Evropske unije (EU) o tome u koju će državu otići.

Migranti su prošle nedelje preuzeti na Sredozemnom moru, a među njima ima 28 maloletnika bez pratnje.

Italija je tražila od Malte da ih primi, što je ona odbila, navodeći da migrantski brod nije bio u nevolji i da su sami migranti odbili pomoć Malte i izrazili želju da nastave put ka Italiji.

Italija je zatražila od EU rešenje, a italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini je zapretio da će ih poslati nazad u Libiju.

Brod "Akvarijus" organizacije SOS Mediterane je svojevremeno izazvao diplomatski spor u Evropi oko imigracije. Taj brod je danima bio zaglavljen u blizini obale Sicilije sa više od 600 migranata, pošto Italija i Malta nisu dozvolile brodu da pristane u neku njihovu luku.

 

Humanitarne organizacije traže od Italije da dozvoli iskrcavanje 177 migranata

Humanitarne organizacije pozvale su danas vladu Italije da dozvoli iskrcavanje u toj zemlji 177 migranata sa broda obalske straže koji je pristao u sicilijansku luku Kataniju.

Lekari bez granica, agencija UN za izbeglice (UNHCR) i organizacija Spasimo decu (Save the ćildren) apelovali su na italijansku desničarsku vladu da dozvoli ulazak u zemlju migrantima sa broda iz humanitarnih i zdravstvenih razloga, navodi Asošiejted pres.

Brod italijanske obalske straže sa 177 migranata stigao je sinoć u Kataniju, ali vlada Italije odbila da dozvoli iskrcavanje dok se druge evropske zemlje ne obavežu da će primiti migrante.

Oni su prošle nedelje spaseni s migranstkog broda na Sredozemnom moru i šest dana se nalaze na brodu obalske straže. Među njima je 28 maloletnika bez pratnje.

Italija je tražila od Malte da ih primi, što je ona odbila, navodeći da migrantski brod nije bio u nevolji i da su sami migranti odbili pomoć Malte i izrazili želju da nastave put ka Italiji.

Rim je zatražio rešenje od EU, a italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini zapretio je da će poslati migrante nazad u Libiju.

Brod "Akvarijus" svojevremeno je izazvao diplomatski spor u Evropi pošto je danima bio zaglavljen u blizini obale Sicilije sa više od 600 migranata, a ni Italija ni Malta mu nisu dozvolile da pristane u neku od njihovih luka.

autor: JU/AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side