20.06.2018 Rim

Brod italijanske obalske straže sa 522 migranta pristao u sicilijansku luku

Brod italijanske obalske straže sa 522 migranta pristao u sicilijansku luku Foto: Beta / AP
Brod italijanske obalske straže sa više od 500 migranata, uključujući desetine koje se spasla američka mornarica, stigao je noćas u jednu luku na italijanskom ostrvu Sicilija, nekoliko dana nakon što je Italija uskratila prijem brodu "Akvarijus" jedne nevladine organizacije.

"Brod Dikoti konačno je pristao u (luku) Pocalo i bezbedno doveo 522 osobe. Oni su spaseni u više operacija, 42 njih umalo se utopilo i potrebna im je hitna medicinska pomoć i psihološka podrška", saopštio je Visoki komesarijat za izbeglice UN (UNHCR) na Tviteru (Twitter).

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini rekao je ranije da brodovi nevladinih organizacija ne mogu da uđu u italijanske luke, optuživši ih da su kao "taksi službe" za švercere migranata.

Italija i Malta prethodno su odbile da dozvole brodu "Akvarijus" koji je bio blokiran kod obale Sicilije da pristane u njihove luke, a potom je Španija ponudila da se migranti iskrcaju u njenoj luci Valensiji.

Situacija s brodom "Akvarijus" sa stotinama migranata pojačala je tenzije među članicama EU oko imigracije.

Salvini je juče rekao da će "za dva, tri dana" evropskim partnerima dostaviti predlog o migracionoj politici, prenela je agencija Frans pres.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side