Britanski vojni veteran koji je sakupio sredstva za zdravstvo dobija zvanje viteza
20.05.2020 London

Britanski vojni veteran koji je sakupio sredstva za zdravstvo dobija zvanje viteza

Britanski vojni veteran koji je sakupio sredstva za zdravstvo dobija zvanje viteza Foto: Beta/AP/Joe Giddens/PA
Britanski vojni veteran koji je sa hodalicom prešao 100 puta duž svoje bašte da prikupi sredstva za nacionalnu zdravstvenu službu u jeku pandemije koronavirusom, dobiće viteško zvanje.


Toma Mura je specijalno za to nominovao premijer Boris Džonson.

Mur je pred svoj stoti rođendan rešio da sebi da zadatak da pređe 100 duži svoje bašte sa hodalicom u akciji prikupljanja sredstava za Nacionalnu zdravstvenu službu, nadajući se da će prikupti 1.000 funti, a na kraju je sakupio zapanjujućih 33 miliona funti.

Njegova jednostavna odlučnost i obećanje da će "sutra biti dobar dan" ohrabrili su naciju koja je bila u potupunoj izolaciju u jeku pandemije Kovid-19.

"Fantastično sakupljanje novca pukovnika Toma ostvarilo je nove rekorde, inspirisalo celu zemlju i svima obezbedilo svetlost kroz maglu korona virusa. U ime svih koji su dirnuti njegovom neverovatnom pričom, želim da kažem veliko hvala", rekao je premijer Džonson.

Kraljica Elizabeta Druga je odobrila dodeljivanje te počasne titule. Za sada se ne zna kako će to biti sprovedeno pošto su i dalje na snazi mere izolacije i obavezno socijalno distanciranje.

Kada je počeo svoju akciju Mur je bio kapetan i cilj mu je bio da sakupi 1.000 funti. Njegova porodica je upotrebila društvene mreže da zatraži donacije za pomoć zaposlenim u zdravstvu kao znak zahvalnosti lekarima i bolničarima koji su ga negovali kada je slomio kuk.

Kako je počeo da hoda javnost je se više privlačio veteran sa hodalicom koji se zalagao za pomoć zdravstvu. Kada je stigao njegov stoti rođendan u aprilu on je unapređen iz kapetana u počasnog pukovnika. I tako neverovatnom brzinom ponovo je unapređen, sada će biti Ser Tom. 

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
No? istraživa?a 2020
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side