06.02.2018 London

Britanski sud odbio da povuče nalog za hapšenje Asanžu

Britanski sud odbio da povuče nalog za hapšenje Asanžu Foto: Beta, AP
Britanski sud odbio je danas da povuče nalog za hapšenje osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža, čime je njegov status ostao nepromenjen posle više od pet godina provedenih u ambasadi Ekvadora u Londonu.

Sudija Ema Arbutnot rekla je da nalog za hapšenje ostaje na snazi, odbacujući molbu Asanžovih advokata da se nalog povuče pošto ga u Švedskoj više ne traže za ispitivanje.

Asanž se nalazi u ambasadi Ekvadora od kada se tu sklonio u junu 2012. godine da izbegne izručenje Švedskoj. Švedski tužioci istraživali su navode o seksualnom napastvovanju i silovanju koje su protiv Asanža uputile dve žene 2010. godine. Osnivač Vikiliksa je odbijao da ode u Švedsku jer je verovao da bi ga Švedska izručila SAD zbog objavljivanja tajnih vojnih dokumenata o ratovima u Iraku i Avganistanu.

Švedsko tužilaštvo je odustalo od tog slučaja prošle godine ali protiv Asanža je ostao britanski nalog za hapšenje izdat zbog bektva dok je bio na uslovnoj slobodi uz kauciju 2012. godine.

Da je nalog za hapšenje ukinut uklonila bi se znatna pravna prepreka za njegovo napuštanje ekvadorske ambasade u Londonu. Međutim čak i da je dobio ovo olakšanje moguće je da bi Asanž odlučio da ostane u ambasadi iz straha da postoji tajna američka optužnica protiv njega.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side