14.03.2019 | 18:40h ► 19:48h London

Britanski parlament za sada odbacio mogućnost novog referenduma o izlasku iz EU

Britanski parlament za sada odbacio mogućnost novog referenduma o izlasku iz EU Foto: Beta / AP
Britanski poslanici danas su ubedljivom većinom odbacili amandman koji je predviđao mogućnost novog referenduma o izlasku Velike Britanije iz EU.

Za usvajanje tog amandmana glasalo je 85 poslanika, a protiv 334, prenosi Bi-Bi-Si.

Pošto su prekjuče odbacili sporazum koji je premijerka Tereza Mej postigla s EU, a sinoć i mogućnost Bregzita bez sporazuma, poslanici danas odlučuju da li da zatraže od EU odlaganje izlaska iz tog bloka koje je zakazano za 29. mart.

Prvi od četiri amandmana o kojima se danas glasa, odnosio se na traženje produženja roka za izlazak iz EU radi organizovanja novog referenduma.

Drugi amandman o kojem je glasanje u toku, odnosi se na upućivanje zahteva Uniji da se Bregzit odloži do 30. juna.

 

Britanski parlament odlučio da zatraži odlaganje izlaska iz EU

Britanski parlament odlučio je ubedljivom većinom da zatraži saglasnost EU za odlaganje izlaska Velike Britanije iz tog bloka, predviđenog za 29. mart.

Za tu odluku glasalo je 412 poslanika, a protiv 202, prenosi Bi-Bi-Si.

Poslanici su prethodno odbacili sva četiri amandmana povezana s odlaganjem Bregzita - o organizovanju novog referenduma o izlasku Velike Britanije iz EU, o mogućnosti da se od EU zatraži odlaganje izlaska Velike Britanije iz Unije, ali ne kasnije od 30. juna, o mogućnosti da se poslanicima 20. marta da vreme da glasaju o alternativnim opcijama za Bregzit, i o davanju vremena poslanicima da pronađu drugačiji pristup Bregzitu.

Britanska premijerka Tereza Mej najavila je da će sledeće nedelje treći put izneti pred parlament sporazum o Bregzitu koji je postigla s EU i da će u slučaju njegovog usvajanja tražiti odlaganje izlaska iz Unije do 30. juna, ili duži rok ako poslanici ponovo odbace taj sporazum.

Zvaničnici EU su ranije naveli da će za odlaganje Bregzita tražiti konkretne razloge.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side