Britanski parlament glasa o odlaganju odluke o sporazumu o Bregzitu
19.10.2019 London

Britanski parlament glasa o odlaganju odluke o sporazumu o Bregzitu

Britanski parlament glasa o odlaganju odluke o sporazumu o Bregzitu Foto: Beta, AP
Plan britanskog premijera Borisa Džonsona da parlament danas usvoji njegov sporazum o istupanju iz EU doveden je u pitanje pošto će poslanici najpre glasati da li da odlože donošenje te odluke.

Džonson je na vanrednoj sednici parlamenta pozvao poslanike da ratifikuju sporazum koji je on dogovorio s ostalim liderima EU. Prema njegovim rečima, poslanici treba da se "ujedine kao demokrate da bi okončali iznurujući spor" koji potresa zemlju već više od tri godine.

"Sada je vreme da se Donji dom ujedini (...) jer verujem da se građani tome nadaju i to očekuju", izjavio je britanski premijer.

Međutim, do tog glasanja možda neće još doći. Predsedavajući parlamenta Džon Berkau je rekao da će prvo dozvoliti glasanje o amandmanu kojim se glasanje o sporazumu odlaže za drugi dan. Podnosioci tog amandmana tvrde da će njime biti uklonjena opasnost od izlaska iz EU bez sporazuma 31. oktobra jer zakon nije usvojen.

Ako amandman bude usvojen, Džonson će biti nateran da od EU traži novo odlaganje Bregzita.

Džonson je nagovestio da će odlaganje zatražiti pod pritiskom. Na to ga obavezuje zakon, ali on tvrdi da "i dalje smatra da je dalje odlaganje besmisleno, skupo i ozbiljno narušava poverenje javnosti".

Sporazumu se protive opozicioni laburisti, Liberalne demokrate, Škotska nacionalna partija, ali i severnoirska Partija demokratskih unionista (DUP), saveznik vladajućih konzervativaca od čijih glasova zavisi manjinska vlada. Da bi sporazum imao šanse da bude usvojen, Džonson će morati da ubedi ne samo DUP već i deo laburističkih poslanika.

Lider laburista Džeremi Korbin je danas rekao da Džonsonov sporazum s EU u opasnost dovodi poslove, prava građana, životnu sredinu i zdravstvenu službu.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side