Britanski mediji: Posle Bregzita, Džonson bez ustupka prema EU
02.02.2020 London

Britanski mediji: Posle Bregzita, Džonson bez ustupka prema EU

Britanski mediji: Posle Bregzita, Džonson bez ustupka prema EU Foto: AP / Scott Heppell
No, Non, Nein (Ne, ne, ne!) - očekuje se da će britanski premijer Boris Džonson u ponedeljak na tri jezika reći da je čvrst i "beskompromisan" prema EU, u govoru čiji je cilj da definiše široke obrise politike EU posle Bregzita, pišu u nedelju britanski mediji.

"Bregzit, Prvi dan: Džonson odlučio o raskidu uz tvrdu liniju" tokom pregovora o budućim odnosima s Evropskom unijom - naslovio je svoj članak "Obzerver". Premijer se "priprema da baci Veliku Britaniju u novu beskompromisnu bitku s 27 država koje su ostale u Evropskoj uniji", dodaje taj list u nedeljnom izdanju.

Džonson, veliki apostol Bregzita, u ponedeljak će predstaviti široke obrise svoje politike Velike Britanije koja je u petak u ponoć napustila Evropsku uniju, razjašnjavajući svoj stav o poslednjim modalitetima razvoda dveju sila.

Jer ako će 31. januar 2020. ostati u istoriji kao simboličan datum, tek sad treba da se radi da bi se zemlja upustila u prelazni period koji bi trebalo da traje najmanje do decembra.

Po svim izveštajima medija, Džonson bi trebalo da bude čvrst prema bivšem partneru, čak stvarajući kod njega strahovanje od novog obračuna.

"Boris kaže EU: Više ustupka", naglašava "Sandej ekspres" i dodaje da "premijer kaže Evropskoj uniji: No, Non, Nein!".

U govoru u ponedeljak, premijer bi trebalo da svojim bivšim saveznicima da ponudu po principu "uzmi ili ostavi", piše u nedeljnom izdanju taj britanski dnevni list, nudeći Briselu izbor između "sporazuma o slobodnoj trgovini sličnog onome zaključenog s Kanadom, ili sporazuma koji je zaključen sa Australijom".

Jedan izvor iz Vlade je britanskoj novinskoj agenciji PA rekao da je Boris Džonson čak spreman da preuzme rizik za ponovno uvođenje kontrole na granicama ako ne bude sporazuma.

To zaoštravanje stava je, po "Sandej telegrafu", posledica "pokušaja Evropske unije da spreči trgovinski sporazum" pod uslovima kakvi su za Veliku Britaniju predviđeni sporazumom o kojem je krajem oktobra Boris Džonson pregovarao sa EU.

"Brisel je zatražio od Ujedinjenog Kraljevstva da odobri pristup svom ribolovnom području, da se uskladi sa evropskim ekonomskim standardima i da granice ostavi otvorenim za slobodu kretanja", piše "Sandej ekspres".

"Siguran sam da će EU poštovati svoju posvećenost sporazumu o slobodnoj trgovini tog tipa, sklopljenom s Kanadom", rekao je britanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab pokušavajući da o tome umirujuće govori u nedelju pre podne na "Skaj njuzu".

Rab koji taj sporazum smatra "najboljim u klasi" i "mogućnošću dobitka za obe strane", dodao je: "Preuzimamo kontrolu nad svojim zakonima, a ne da se usklađujemo s pravilima Evropske unije".

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side