Britanski ambasador u UN: Reakcijama na tekst rezolucije o Srebrenici izazivaju zabrinutost
04.07.2015 Njujork

Britanski ambasador u UN: Reakcijama na tekst rezolucije o Srebrenici izazivaju zabrinutost

Britanski ambasador u UN: Reakcijama na tekst rezolucije o Srebrenici izazivaju zabrinutost
Ambasador Velike Britanije u UN Metju Rajkroft (Matthew Rycroft) ocenio je danas da političke reakcije na predlog rezolucije o Srebrenici "jasno pokazuju da nije učinjeno dovoljno da se napravi stvarni iskorak u pravcu pomirenja, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u širem regionu".

"To je izvor zabrinutosti za Savet bezbednosti", naveo je Rajkroft u pismu koje je danas uputio predsedavajućem Predsedništva Bosne i Hercegovine Mladenu Ivaniću.

Rajkroft je napisao da se slaže sa ocenom da rezolucija Saveta bezbednosti mora da uvaži činjenicu da je u bosanskom ratu bilo nevinih "žrtava na svim stranama, uključujući Srebrenicu i okolne oblasti."

Takođe je podsetio da je, kao reakcija na prethodno Ivanićevo pismo njemu, tekst britanskog predloga rezolucije o Srebrenici dodatno izmenjen.

"Sa ranama iz prošlosti mora se uhvatiti u koštac, podrškom žrtvama i izvođenjem počinilaca zločina, ko god da su oni, pred lice pravde", napisao je Rajkroft u odgovoru na pismo koje mu je prethodno uputio Ivanić.

Prema njegovoj oceni, "proces pomirenja mora biti kompletiran, kako bi svi narodi Bosne i Hercegovine mogli da se okrenu budućnosti, samouvereno i sa nadom."

"To su oduvek bile naše namere, ali, kao odgovor na vaše pismo, uneli smo neke dodatne izmene u tekst kako bi to učinili još jasnijim", napisao je britanski ambasador.

Rajkroft je, međutim, ocenio da se "istinsko pomirenje ne može graditi na neodlučnosti ili na odbijanju prihvatanja poteza iz prošlosti i suočavanja sa njima", i poručio Ivaniču da su i "međunarodni i domaći sudovi" potvrdili da se zločin u Srebrenici podvodi pod definiciju genocida na osnovu Konvencije o prevenciji i kažnjavanju zločina genocida iz 1948. godine.

"To nije politički stav. To je pravna činjenica", saopštio je Rajkroft i ocenio da skorašnja javna poricanja "ne samo primenjivosti termina genocid već i činjenica u vezi s brojem ubijenih" u Srebrenici predstavljaju "političku retoriku".

Prema njegovim rečima, takva retorika je "neukusna, destabilizujuća i duboko bolna po žrtve".

"Nažalost", ocenio je Rajkroft, "političke reakcije na ovu rezoluciju jasno pokazuju da nije učinjeno dovoljno kako bi se napravio stvarni iskorak u pravcu pomirenja, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u širem regionu. To je izvor zabrinutosti za Savet bezbednosti".

Kako je Rajkroft naveo, genocid je zločin, a oni koji su ga počinili treba da budu kažnjeni, i da nije "antisrpski" reći to, "kao što neki tvrde".

"Mi ovaj zločin ne povezujemo sa srpskim narodom, i verujemo da ni drugi to ne treba da rade", napisao je Rajkroft i dodao: "Ostajemo privrženi sastavljanju rezolucije koja će biti izbalansirana i dalekovida".

autor: MI izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 5.07.2015, 00:14h Stop britanskom kontinuitetu

    Britanci tvrde da politici nema prijateljstva, nego dugoročnih nacionalnih interesa. Mora se praviti razlika između politike komunističkog SSSR od 1918.g. (koja je bila antiruska i antipravoslavna) i politike Rusije pod Putinom.. Zato treba učiti od Jevreja, kojima su Britanci 1946. pomogli da dobiju državu. Takođe treba izanalizirati zašto Britanci stalno Srbima ruše državu: - 27.marta 1941. kada su srušili Kneza Pavla koji je bio za neutralnots Kraljevine Jugoslavije. - kada su izdali Đenerala Mihailovića, a podržali Tita i komuniste. - kada su savetovali Kardelja prilikom izrade ustava 1974. koji je pripremio raspad SFRJ. - prilikom raspada SFRJ 1991. bili na strani Slovenaca, Hrvata, Bošnjaka i Albanaca. - kada su nas bombardovali 1999. - sada kada predlažu Rezoluziju o srebrenici na štetu Srba... Međutim Britanci su zaboravili da carstva koja dugo ratuju protiv Srba uvek propadnu (Osmanlijsko, AustroUgarsko, Komunisti.). Zato braćo Englezi (koji imate časti i morala) pamet u glavu dok imate vremena da se iskupite za sve prevare.

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side